Sociale netwerken zijn een goed medium om jongeren te overtuigen van het gebruik van condooms om seksueel overdraagbare ziekten te voorkomen. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.

Voor het onderzoek maakten de onderzoekers van de Colorado School of Public Health gebruik van het sociale netwerk Facebook. Ze plaatsten hierbij de deelnemende jongeren in een interventiegroep of in een controlegroep, dat meldt de website iVillage.

De 942 deelnemers in de interventiegroep ontvingen wekelijks nieuws van Just/Us, een Facebook community die seksuele gezondheid bevordert. De 636 jongeren in de controlegroep, de 18-24 News genoemd, kregen wekelijks algemeen nieuws dat interessant is voor 18 tot 24-jarigen, niet specifiek gericht op seks.

Twee maanden na het deelnemen aan de sociale netwerkgroepen, bleek dat 68 procent van de jongeren uit de interventiegroep een condoom had gebruikt bij de laatste geslachtsgemeenschap. Bij de jongeren uit de controlegroep lag dit percentage lager, namelijk op 57 procent.

Hoewel het verschil tussen de twee groepen tijdens het onderzoek groot is, bleek dat zes maanden na het onderzoek niet meer zo te zijn. Daarom onderstrepen de onderzoekers het belang van sociale netwerken om jongeren te overtuigen van het gebruik van een condoom.

“Om gezondheidsgedrag te veranderen, biedt Facebook iets ongekends. Je hebt direct toegang tot iemands sociale netwerk, zonder de tussenkomst van andere deelnemers”, geeft Nathan Cobb, een van de auteurs van het onderzoek, aan.

Voor een sociaal netwerk als Facebook daadwerkelijk ingezet wordt om jongeren te bereiken, is veel tijd nodig. Er moet volgens Cobb een multidisiplinair team worden samengesteld, bestaande uit onder andere social media specialisten en software ontwikkelaars. “Dat vergt tijd en onderzoek, maar dit onderzoek is te groot om genegeerd te worden”, besluit Cobb.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.