Sobere herdenking Javaanse Immigratie vanwege Ramadan

PARAMARIBO, 9 aug – Vandaag wordt in Suriname de Javaanse Immigratie van 1890 herdacht. De viering dit jaar is wat sober omdat deze dag valt in de Ramadan, de vastenmaand voor moslims. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken legde vanmorgen een krans bij het Monument ter nagedachtenis van de Javaanse immigratie in Suriname(FOTO).

Op 9 augustus 1890 arriveerden de eerste Javanen in Paramaribo. Ze werden door de Nederlandse kolonisators uit toenmalig Nederlands-Indië aangevoerd om als contract arbeiders aan de slag te gaan in Suriname. In totaal kwamen 32.965 Javaanse immigranten naar Suriname. Van alle immigranten keerden tot 1954 26% (8.684 personen) terug naar Indonesië. Zo’n 24.000 Javaanse immigranten bleven in Suriname. De meeste zijn moslim.

Edward Moetjito Redjopawiro, jurist, onderzoeker en nakomeling van een Indonesische immigrant heeft onderzoek verricht naar de Javaanse immigratie. Hij brengt de Surinaamse Javaan bij de herdenking van 122 jaar Javaanse immigratie op een nieuw spoor: Javanen zouden, net als Inheemsen en Marrons, ook historische landrechten hebben die stammen uit de contracttijd. Deze conclusie is maar een van de verrassende resultaten uit zijn spraakmakende studie.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.