Het idee dat bevolkingsgroei nieuwe banen en economische voorspoed tot gevolg heeft, blijkt een mythe.

Dat schrijft een Amerikaanse onderzoeker vandaag in Economic Development Quarterly.

Hij onderzocht de relatie tussen groei en economie in de honderd grootste stedelijke Amerikaanse gebieden tussen 2000 en 2009. Hier woont tweederde van de bevolking.

De meeste steden in de Verenigde Staten willen graag groter worden. “We moeten groeien om nieuwe banen te scheppen”, is dan de gedachte.

Uit het onderzoek blijkt dat de gebieden die het langzaamst groeiden lagere werkeloosheidscijfers, minder armoede en hogere inkomens hebben. Ook is de invloed van de recessie hier minder dan in de snelst groeiende delen van het land.

In 2009 verdienden de inwoners van de langzaamst groeiende gebieden ruim 8000 dollar per persoon per jaar meer dan degenen in de snelst groeiende gebieden.

Naar een verklaring voor de economische voordelen van langzaam groeien, is men nog op zoek. Mogelijk heeft dit te maken met de invloed van vakbonden, immigratiepatronen en de beschikbaarheid van huizen.

Een hele ander verklaring ligt in het gegeven dat de toegenomen vraag naar goederen in groeigebieden vooral nieuwe banen in het buitenland oplevert.

De langzaamst groeiende gebieden bevinden zich in 13 van de 50 staten, waaronder Connecticut, New York en Ohio. De snelst groeiende gebieden zijn verdeeld over 12 staten, maar voornamelijk in Californië, Florida en Texas.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.