PARAMARIBO, 13 jun – De snelle opsporing en aanhouding van de gewelddadige bende juweelrovers geeft hoop. Vijf van de zeven verdachten zijn al veilig achter slot en grendel. De politie klaarde het zaakje binnen ongeveer een etmaal. De aanhouding op zich is al een hele daad. Nog belangrijker is de impact.

De boude manier waarop de heren te werk gingen, verraadt een minachting. De samenleving en zijn instituten, ook de politie, mogen van hen de pot op. Gewoon overdag, te midden van een menigte een winkelcentrum binnenschieten. Kennelijk denkt men ermee weg te kunnen. Daar zal wel een reden voor zijn. Door het kordaat ingrijpen, moet ten minste duidelijk zijn dat de samenleving kan terugslaan. Dat is bepalend voor het veiligheidsgevoel.

HHet is hetzelfde signaal dat ook de burger opvangt. Anders dan de zware jongens, vertaalt de burger het naar angst en onzekerheid. Als instituten blijk van zwakte geven, werkt het door op het geheel. Zeker weten dat waarnemers met kwade plannen, zich nu herbezinnen. Bij de roofoverval werd ruim anderhalf miljoen dollar aan sieraden buitgemaakt. Een groot deel van de buit is intussen terug gevonden.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.