Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Smit ergert zich aan stiefmoederlijke behandeling vrouwenvoetbal

Smit ergert zich aan stiefmoederlijke behandeling vrouwenvoetbal

door Marinio Balsemhof

PARAMARIBO — De vrouwencompetitie van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) loopt al een tijdje, maar er zit volgens Aisa Smit geen pit in. Dat is volgens de oud-speelster van Oema Soso en de nationale selectie en nu coach bij Transvaal, grotendeels de schuld van de SVB. Smit vreest dat de stiefmoederlijke behandeling die het vrouwenvoetbal al jaren krijgt ertoe kan leiden dat het in een dieper dal geraakt dan het al is. Het is volgens haar van belang dat er snel een ommekeer komt.

Om zaken sneller van de grond te krijgen is het, aldus Smit, beter dat de SVB voor deze sectie een aparte commissie instelt. Een andere optie is dat het vrouwenvoetbal wordt toegewezen aan een derde partij. Belangrijk is dat alle meisjes aan hun trekken komen door zich in hun eigen klasse te ontwikkelen.

“Het veld voldoet niet en het stadion is niet aantrekkelijk, waardoor er minder publiek naar wedstrijden komt”

Jeugdafdeling vrouwen

Met pijn in het hart constateert de voormalig topvoetbalster dat de SVB geen moeite doet om te voorkomen dat het vrouwenvoetbal doodbloedt. Ze stelt dat het in Suriname steeds minder leeft vooral omdat dit onderdeel het buitenbeentje is van de bond. Dat staaft zij met de indeling. Bij de jongens/mannen wordt er in alle klassen gevoetbald, bij de vrouwen slechts in de hoofdklasse. Smit noemt het onbegrijpelijk dat er bij de vrouwen geen jeugdcompetitie is opgestart. Dat is ongezond voor de ontwikkeling.

Het krioelt volgens haar momenteel van jonge voetbalsters. Zij verwijst naar de vele meisjes die niet of zeer weinig speeltijd krijgen bij hun club. Die meisjes kunnen het rijpingsproces niet meemaken. Zo is er momenteel een selectie onder twintig jaar in training, waarin nagenoeg alleen meisjes zitten die zij al kent. Simpelweg omdat de bondscoach door de geschetste ontwikkelingen weinig keus heeft. Suriname loopt, als er geen verandering optreedt, de kans dat er geen aanwas is voor de toekomst. “Wie gaat na deze groep spelen als er geen jeugd is? Er moet gekweekt en ontwikkeld worden.”

André Kamperveen Stadion

Een ander minpunt noemt ze dat de competitiewedstrijden zijn verplaatst naar het André Kamperveen Stadion, dat zij “totaal ongeschikt” noemt. Ze vraagt zich af waarom daartoe is besloten. “Het veld voldoet niet en het stadion is niet aantrekkelijk, waardoor er minder publiek naar wedstrijden komt.”

Er is volgens haar nog veel meer dat het stadion voetbalonvriendelijk maakt. Zo zijn de kleedkamers vies en door verstopping in de afvoer onhygiënisch. “En toch maken die mannen van de SVB zich niet druk”, klaagt ze. “Iedere individu verdient een menswaardige behandeling.” De oud-spits noemt spelen in het Franklin Essed Stadion veel leuker, omdat het meer publiek aantrekt. “Uiteindelijk train en voetbal je voor het publiek.”

Op drie ploegen na zijn de vrouwenploegen allemaal ‘satellieten’ van de eerstedivisieclubs. Het zou volgens haar dus beter zijn als de vrouwen, voorafgaand aan de mannenwedstrijden zouden spelen. Dat zal voor meer publiek zorgen en vrouwenvoetbal zou meer bekendheid krijgen. “Zet als de heren van PVV moeten spelen, de dames van PVV als voorwedstrijd.”