Woensdag 19 september bestaat de smiley (of emoticon) 30 jaar. Het lachende gezichtje werd in het leven geroepen om een grap aan te geven.

In 1982 bedacht Scott Fahlman in één keer de lachende smiley :-) en de sippe variant :-( . Hij deed dit om digitale berichten duidelijker te maken.

Fahlman was een professor aan de Carnegie Mellon-universiteit in de Verenigde Staten. De universiteit gebruikte destijds elektronische bulletinborden om nieuwsberichten te verspreiden. Een grap werd verkeerd opgevat en Fahlman vond het tijd voor meer duidelijkheid.

Het originele bericht is inmiddels op de servers teruggevonden en de professor schrijft: “Ik stel voor dat de volgende reeks karakters een grap aangeeft: :-) .” Als toevoeging schrijft Fahlman dat opmerkingen die juist niet als grap bedoeld zijn, gemarkeerd kunnen worden met :-( .

Uiteraard zijn er de afgelopen jaren veel nieuwe emoticons bijgekomen waaronder: ;-) , :’-( en :O.

Tegenwoordig kennen veel chatprogramma’s en bijvoorbeeld de chatfunctie op Facebook grafische emoticons. Deze gaan veel verder dan wat simpele gezichtjes en kennen ook afbeeldingen van bijvoorbeeld dieren.

In een recent interview gaf Fahlman aan dat hij de nieuwe smiley lelijk vindt. “Ze zijn lelijk en verpesten de uitdaging om op een slimme manier emoties uit te drukken met alleen standaard tekens op een toetsenbord.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.