SLM: “Wij gaan voor nóg meer klanttevredenheid”

[Door: VAAmij] – Eén van Suriname’s kindjes, de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, bestaat dit jaar op de kop af 50 jaar. Een mijlpaal voor een bedrijf dat zich keer op keer staande weet te houden tussen enerzijds de moeilijkheid in deze branche en anderzijds kritische passagiers. “Nederland heeft 16 miljoen bondscoaches als Oranje speelt. Wij van de SLM hebben 800.000 aandeelhouders samen in Suriname en in Nederland, dus we worden kritisch beoordeeld. Maar dat is alleen maar goed. Dat zegt ook dat mensen van ons houden en zich verbonden voelen met ons. Daarom gaan we steeds verder om het onze passagiers zo aangenaam mogelijk te maken,” aldus Clyde Cairo, Vice President Commercial affairs van de SLM.

Ontstaan van de SLM
De SLM was er nooit geweest zonder twee inmiddels overleden mannen: Rudy Kappel, een in Trinidad geboren verkeersvlieger die in Suriname woonde én Herman van Eyck, eigenaar van de 7UP fabriek in Paramaribo. Kappel en van Eyck besloten in 1953 om een eigen luchtvaartmaatschappij op te richten. Toen ze een vergunning daarvoor kregen kochten de mannen een stuk grond in Paramaribo waar ze vliegveld Zorg en Hoop begonnen. Het succes van Kappel en Van Eyck trok de aandacht van de Staten van Suriname, die het bedrijfje wilden doen opgaan in een nationale luchtvaartmaatschappij. Op 1 januari 1955 werd de SLM opgericht, op 30 augustus 1962 werd het uiteindelijk een staatsbedrijf en jaren later, op 2 november 1975 werd de eerste vlucht Paramaribo Amsterdam uitgevoerd in een gehuurd toestel van de KLM.

Ontwikkeling van het bedrijf
Intussen, 50 jaar verder, resulteert de niet aflatende inzet in positieve ontwikkelingen. Zo is het bedrijf – met 15 kantoren in verschillende landen over de wereld en 3 eigen toestellen – niet weg te denken uit de luchtvaartwereld. Tot 2006 was de SLM nog gebonden aan de joined venture met de KLM, maar nu staat het bedrijf volledig op eigen benen en heeft een goede marktpositie in de concurrentiestrijd. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de uitbreiding van de routes om naar toe te vliegen, bijvoorbeeld naar Canada, Cayenne en Fortaleza. Dat het bedrijf goed aan de weg timmert, blijkt uit het feit dat de SLM IOSA gecertificeerd is. Onlangs werd het ISO certificaat ontvangen, een norm die bepaalt of het kwaliteitsmanagementsysteem van een bedrijf goed is, beoordeeld door onafhankelijke deskundigen. En tegenwoordig kan er óók bij de SLM online geboekt en ingechecked worden via de website www.slm.nl of www.flyslm.com. Een absolute aanwinst! En.. de SLM catering, het eten wat u in de SLM vluchten krijgt, heeft zelfs een gouden award gewonnen!

Vertragingen
DE SLM heeft enkele maanden geleden te kampen gehad met lange vertragingen van enkele uren. Maar die behoren nu tot de verledentijd. Denny van Ommeren zwaait sinds 18 maanden de sceptor bij de SLM Nederland. Daarvóór was hij 19 jaar in dienst van de SLM als Service Manager en Emergency Director . Hij geeft aan dat door de SLM directie hard gewerkt is aan een masteringreep om de urenlange vertragingen te voorkomen: “Wij hebben nu keiharde afspraken met het onderhoudsbedrijf. Op een vaste datum die vóóraf vast staat, wordt het toestel elke twee maanden geserviced. Daardoor kunnen we veel vooruit plannen en onvoorziene vertragingen van onderhoud goed opvangen. Zodoende hoeven we ook niet de vluchten van derden in te huren.” Vanaf de komende winter gaat de SLM anders vliegen op de route Amsterdam/Paramaribo. Het zal zelfs voorkomen dat mensen kunnen kiezen of ze met de ochtendvlucht door de week of de latere vlucht in het weekend willen vertrekken. Ook de externe communicatie bij vertragingen is verbeterd. Zo kan iedereen via de facebookpagina van de SLM continue volgen of een vlucht vertraagd is of op tijd is vertrokken.

Klant staat voorop!
Met de klanttevredenheid wordt niet gesold. Cairo: “Wij willen het bedrijf worden wat de eerste keus moet zijn bij iemand die naar en van Suriname wil vliegen.” Cairo benadrukt dat de SLM ernaar streeft om een kwalitietsbedrijf te zijn waar Surinamers in Suriname en in diaspora vol trots naar verwijzen. “De ultime ambassadeur dus van Suriname”. Van Ommeren: “Daarom doen wij er alles aan om de mening van de passagier te horen. Elke twee maanden worden er onderzoeken gedaan naar de klanttevredenheid. En in elke stoelzak van het vliegtuig zit er een formulier waarin de klant duidelijk kan aangeven wat er verbeterd zou moeten worden. “Laat het ons vooral weten wat u vindt!”

PRIJZEN!
Naast vele activiteiten en goede doelen acties in het kader van het 50 jarig bestaan, zal ook de ticketprijs ‘feest’ vieren. Zo komen er vele actietarieven al vanaf 600 euro en is het Loyal Wings programma geïntroduceerd. Een puntenspaarsysteem wat soms zelf kan leiden tot …extra overbagage, een upgrade en een gratis ticket! Proost op nog 50 jaar SLM!

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.