PARAMARIBO, 24 jul – De steeds slechtere koersnoteringen voor de euro zorgen ook in Suriname voor de nodige rimpels. Zowel voor de sparende burger als bij het zaken doen neemt de onzekerheid toe. “Ik vraag me af of ik moet blijven sparen in euro’s. Ik ben bang dat ik niet genoeg ga krijgen als ik ze nodig heb”, zegt een repatriant. Ooit was het toch wel anders.

De euro was lange tijd een geliefde vluchtmunt ten opzichte van de Surinaamse geldeenheid. Nu wordt met een steeds zachtere blik naar de eigen munt gekeken. Dat gaat vooral voor hen op die niet direct belangen hebben in Europa. “Als je daar niks te zoeken hebt, waarom geen Surinaamse dollar? De nationale munt is al bijna twee jaar behoorlijk stabiel”, zegt Wadi Sowma, voorzitter van economenclub VES, tegenover de Ware Tijd.

Zaken doen kan net zo goed in de Surinaamse dollar. Anders is het natuurlijk bij de handel met het buitenland. Of met mensen die bijvoorbeeld kinderen hebben studeren in Nederland. Sowma adviseert vooral handelaren om met meerdere valutasoorten te werken. De risico’s worden zo ook beter verspreid. De euro blijft intussen het ene dalingsrecord na het andere breken. Voor onder meer de repatrianten is het dus nog even twijfelen en knijpen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.