Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Slavernijverleden: De zin en onzin van een nationaal excuus’

‘Slavernijverleden: De zin en onzin van een nationaal excuus’

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat onder koning Willem III de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen, werd afgeschaft. Een nationaal excuses voor het leed van de slavernij, door de VN toch gedefinieerd als ‘misdrijf tegen de menselijkheid’, is altijd uitgebleven. Is de aanstaande troonsbestijging van Koning Willem Alexander niet hét uitgelezen moment waarop Nederland excuses kan maken voor dit verleden?

Hierover organiseert De Balie een debat op vrijdag 15 februari. Tijdens deze avond gaat een panel van betrokkenen in debat over het belang, het nut en de consequenties van een Nationaal Excuses. Dergelijke excuses vragen namelijk om een wederhoor, ze moeten geaccepteerd worden. Maar door wie? Wie zit daar 150 jaar na dato op te wachten: een breed gedragen verlangen van de gehele Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap, of is het slechts de queeste van een kleine groep activisten?

Nederland, dat zichzelf aIs beschaafd beschouwt, vindt het moeilijk om haar excuses aan te bieden. Dat is vreemd. Ligt de crux van een excuses mogelijkerwijs in de juridische en financiële consequenties? Wellicht is dat de reden dat Nederland, maar ook andere staten, zo terughoudend zijn met uitspreken van hun schuld… Dit programma maakt onderdeel uit van een driedelige debattenreeks die De Balie maakt in het kader van Herdenking Slavernijverleden 2013.

Herdenking Slavernijverleden 2013: De zin en onzin van een nationaal excuses
De Balie, 15 februari 2013, 20:00 uur
Toegang: €8,50 / 6,-


Posted

in

by