Uit nieuwe experimenten blijkt dat mensen nieuwe dingen kunnen leren tijdens de slaap.

Dat blijkt uit een onderzoek van verschillende Israëlische universiteiten dat deze week werd gepubliceerd in Nature Neuroscience.

De onderzoekers stelden de proefpersonen tijdens hun slaap bloot aan een bepaalde toon om vervolgens een bepaalde geur te laten ruiken.

Later zorgden de tonen ervoor dat de proefpersonen weer gingen snuiven, ook als er geen geur te bespeuren viel. Dit laatste gebeurde zowel tijdens de slaap als toen de proefpersonen wakker waren.

Het is moeilijk om te controleren of mensen iets onthouden van dingen die tijdens de slaap binnenkomen en óf er iets binnenkomt. Er is eerder onderzoek naar gedaan, maar er kon nooit met zekerheid gesteld worden of iemand niet wakker werd.

Dit onderzoek gebruikt geluid en geur, twee dingen die vrijwel nooit de slaper wakker maken. Geur doet nog iets speciaals: we gaan snuiven. Bij een lekkere geur snuiven we door en als het vies ruikt, dan stoppen we even met ruiken.

Tijdens het onderzoek sliepen de proefpersonen in een speciaal lab waar de staat van iemands slapen constant gecontroleerd werd. Als iemand toch wakker werd, telden de resultaten niet mee.

Eerst hoorden de proefpersonen een toon, direct gevolgd door een geur, lekker of vies. Daarna hoorden ze een toon, gevolgd door een geur aan de andere kant van de prettigheidsschaal.

De volgende dag hoorde de proefpersoon de toon als hij of zij wakker was, maar dan zonder de geur.

Ondanks dat er geen bewuste herinnering van de toon of de geur kon zijn, lieten de ademshalingspatronen toch iets anders zien: als ze de toon van de vieze geur hoorden, snoven ze even kort, terwijl bij de andere toon, van de prettige geur, diep gesnoven werd.

Vervolgens diepten de onderzoekers het experiment uit door te testen of herinnering van buitenaf vooral tijdens de REM-slaap (wanneer de ogen snel bewegen) of juist niet tijdens de REM-slaap bewaard bleven.

Hoewel de reacties op de geuren tijdens de REM-slaap heftiger waren, bleek dat het meenemen van het geleerde naar de wakkere staat alleen tijdens de niet-REM-fase te gebeuren.

Nu bekend is dat iets leren tijdens de slaap mogelijk is, willen de onderzoekers kijken waar de limieten hiervan liggen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.