Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Sinaasappels, hoe gezond zijn ze?

Sinaasappels, hoe gezond zijn ze?

Sinaasappels staan bekend als gezonde vruchten. Maar waarom eigenlijk? Nou, omdat ze ontstekingen remmen, de kans op maagkanker verkleinen en nog veel meer goede dingen doen. Lees deze leuke en gezonde weetjes over de sinaasappel.


Wist je dat:

– In veel talen het woord voor de kleur oranje en sinaasappel hetzelfde is.

– Bij bomen in de tropen de kleur van de sinaasappel groen of groengeel blijft, ook als ze rijp is. Dat komt omdat er voor de kleur oranje koele nachten nodig zijn, die ontbreken in de tropen.

– De kleur van de schil van de sinaasappel geen enkele invloed heeft op de smaak.

– In geen enkele vrucht zo veel antioxidanten zitten als in sinaasappels. Er zijn er zeker 170 verschillende aangetoond. Daarvan behoren zestig tot de flavonoïden, die worden beschouwd als de meest effectieve vangers van vrije radicalen.

– Één sinaasappel per dag de kans op mond-, strottenhoofd- en maagkanker verkleint met maximaal 50 %. Dit blijkt uit een studie van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), het Australische zusje van TNO. De Australische studie is een optelsom van 48 eerder gepubliceerde studies uit binnen- en buitenland.

– Uit deze zelfde studie naar voren is gekomen dat één sinaasappel per dag de kans op een beroerte met 19 % doet afnemen.

– Het eten van sinaasappels de kans op hart- en vaatziekten, vetzucht en diabetes verkleint.

– Van alle citrusvruchten de sinaasappel de meeste vitamine C bevat.

– Sinaasappels ook eiwit, koolhydraten, kalk en ijzer bevatten.

– Ze ook nog eens boordevol vezels zitten.

– Sinaasappels een goede invloed hebben op het functioneren van de longen.

– Het eten van citrusfruit zoals de sinaasappel ontstekingen tegen gaat. Dit is één van de conclusies uit de Nurses’ Health Study uit de Verenigde Staten. Het blijkt dat de vrouwen die via citrusfruit veel flavonoïden binnenkrijgen, 10% minder ontstekingsstof in hun bloed hebben. Ook is de kans op aderverkalking kleiner.(dokterdokter.nl)