Eenvoudige oefeningen kunnen duizeligheid verminderen, maar nog maar weinig patiënten krijgen deze tip.

Dat meldt een professor van de University of Southampton op een conferentie voor huisartsen naar aanleiding van haar onderzoek.

Lucy Yardley liet ruim driehonderd mensen met duizeligheid verschillende behandelingen proberen.

Veel patiënten waren duizelig als gevolg van problemen met het binnenoor, bij anderen was de oorzaak onduidelijk. Een deel kreeg de gebruikelijke zorg, zoals gerustgesteld worden en medicatie. De rest kreeg een brochure met oefeningen of dezelfde brochure maar ook telefonische hulp van een zorgverlener.

Bijna twee keer zoveel patiënten die de oefeningen uit de brochure deden en hulp per telefoon kregen, voelden zich beter of helemaal hersteld aan het eind van de studie als mensen die de gebruikelijk behandeling hadden gevolgd.

Ook zonder extra telefonische hulp hadden patiënten meer baat bij de oefeningen dan bij de gebruikelijke zorg. Bij slechts 5 procent van de brochure-mensen was de duizeligheid verergert, tegenover 15 procent van de andere patiënten.

“Duizeligheid kan een frustrerende en soms beangstigende kwaal zijn. Bij veel mensen wordt geen diagnose gesteld en geen behandeling gegeven, ze leren er maar mee leven. Dit leidt tot een lagere kwaliteit van leven. Met zoiets simpels als een brochure met oefeningen zien veel patiënten binnen een paar weken verbetering”, zegt Yardley.

De oefeningen bestaan bijvoorbeeld uit het hoofd van rechts naar links en weer terug draaien of van boven naar beneden knikken. Yardley’s onderzoek is gepubliceerd in het British Medical Journal.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.