Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Simons vindt voorlichting over wetten belangrijk

Simons vindt voorlichting over wetten belangrijk

Voorlichting over belangrijke wetten die door het parlement zijn aangenomen is één van de doelen die de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Jennifer Geerlings – Simons, in 2018 gerealiseerd ziet. Die educatie naar de samenleving toe zal door middel van een televisieprogramma plaatsvinden.

In 2017 is er al op kleine schaal informatie gegeven over wetgeving. Verder zal worden gewerkt aan de promotie van de DNA-app. Op dinsdag 16 januari heeft de assembleevoorzitter in de vergaderzaal het Jaarverslag over 2017 belegd.

De DNA-voorzitter is verder ingegaan op zaken zoals Internationale participatie van DNA, de Griffie, Planning, Communicatie en Informatie, het Ombudsbureau en het DNA Dashboard. Het Dashboard is een belangrijke ontwikkeling voor het parlement, omdat dit programma de spreektijden van de assembleeleden registreert.

Tijdens de presentatie is ook stilgestaan bij het werk van het Ombudsbureau die klachten van burgers behandelt zoals huisvesting, grondproblemen en sociale gevallen. Deze drie problemen staan aan top van de 426 gevallen die door het Ombudsbureau zijn geregistreerd en behandeld. Verder is bij dit bureau aangeklopt voor zaken zoals huiselijk geweld en klachten van de overheid. Voorzitter Simons benadrukt dat DNA-leden ook gevallen op hun bord krijgen, die niet aan het Ombudsbureau worden doorgegeven.

De DNA heeft het heel jaar door verschillende activiteiten ontplooid. Al sinds enige tijd werkt dit orgaan aan het ontwikkelen van een Open parlement. Dit doel heeft geresulteerd in een aantal nieuwe activiteiten zoals de DNA website, DNA TV en de DNA App. Op zo’n manier is de informatie technologie van dit orgaan vergroot.

Prioriteiten

Voor dit jaar zijn er ten aanzien van de behandeling van wetten ook prioriteiten. Enkele hiervan zijn:

– Financiële wetten, waarbij het financieel kader van de staat wordt verstevigd
– Sociale wetten zoals de onderwijswet en de huurwet. De huurwet is onder andere al met deskundigen voorbereid maar moet nog met de regering worden besproken.(GFC)