Het online business matching evenement SEOGS Networks (Suriname Energy, Oil & Gas Summit) wordt vandaag, dinsdag 1 februari, en morgen gehouden. Met dit evenement wil Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. lokaal ondernemerschap bevorderen én bijdragen aan de ontwikkeling van local content. 

SEOGS Networks is een business matching evenement. Lokale, regionale en internationale deelnemers zullen hierbij via een virtueel platform netwerken met het doel strategische partnerschappen aan te gaan. Het idee hiervoor ontstond tijdens de Suriname Energy, Oil and Gas Summit & Exhibition 2022. Met name lokale bedrijven die goederen en diensten willen leveren aan de opkomende offshore-olie- en gasindustrie in Suriname, bleken behoefte te hebben aan informatie en het in contact komen met (internationale) leveranciers aan de offshore-olie- en gasindustrie. 

Bij SEOGS Networks zullen onder andere local content, wat een bedrijf moet doen om leverancier te worden voor de offshore-olie- en gasindustrie (supplier development), en het aangaan van samenwerkingen worden uitgelicht. Local content kan worden omschreven als de mate waarin Surinaamse bedrijven en burgers meedelen in de economische activiteiten die de offshore-vondsten met zich meebrengen. Het gaat hierbij om de levering van lokale goederen en diensten en de invulling van arbeidsplaatsen door Surinamers. 

Er worden ongeveer driehonderd deelnemers verwacht op het evenement. Naast het netwerken en op maat gesneden business matching, zijn er presentaties van enkele internationale oliebedrijven die in de Surinaamse offshore actief zijn en deskundigen op het gebied van zaken doen. Het SEOGS Networks business matching platform en de mobiele applicatie blijven tot eind februari live, zodat deelnemers kunnen blijven netwerken. 

Staatsolie wil met SEOGS Networks de verdere ontwikkeling van local content in de offshore-olie- en gasactiviteiten in Suriname stimuleren. Hiertoe rolt het bedrijf al geruime tijd initiatieven uit. Zo heeft Staatsolie zich ervoor ingezet om offshore-partners, onder andere TotalEnergies en Shell, de ondersteuning van hun booractiviteiten vanuit Trinidad and Tobago naar Suriname te laten verplaatsen. 

Een ander voorbeeld is het opzetten van de opleiding olie en gas (‘Olie & Gas Kopprogramma’) aan het Natuur Technisch Instituut Suriname (NATIN). Het kopprogramma is onderdeel van het NATIN Upgrade Project, waarvoor Staatsolie in 2021 het initiatief heeft genomen en samen met andere partijen uitvoert. 

Staatsolie heeft enkele jaren geleden het plan opgevat om een trainings- en certificeringscentrum voor de offshore olie- en gasindustrie op te zetten. Hierdoor zal het aandeel van local content worden vergroot. Na een aanbestedings- en selectieprocedure is een samenwerking aangegaan met het belangrijke lokaal bedrijf Kersten Group voor het opzetten van het opleidingsinstituut. Het centrum komt op een terrein van Staatsolie te Tout Lui Faut, dat wordt geleased door Kersten. 

SEOGS Networks is de voorloper van SEOGS 2023 die in juni dit jaar in Paramaribo wordt gehouden en waarvan Staatsolie de gastheer is. 

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.