Seksuele opwinding lijkt een reactie van walging te onderdrukken.

Dat schrijven Groningse onderzoekers woensdag in PLOS ONE.

Psychologiepionier Sigmund Freud zei ooit: ‘Een man die met veel passie de mond van een mooie vrouw zoent, zou er best nog eens moeite mee kunnen hebben om haar tandenborstel te gebruiken.’

Op zichzelf een merkwaardige tegenstelling, maar het Groningse onderzoek heeft mogelijk een verklarend mechanisme gevonden.

Aan het onderzoek zoek deden 90 gezonde, heteroseksuele studentes mee. Ze werden opgedeeld in drie groepen. Elke groep kreeg filmbeelden te zien om bij hen de juiste stemming op te wekken.

Een groep keek naar vrouwvriendelijke erotiek, een andere naar extreme sporten en de laatste groep naar beelden van een voorbijrijdende trein.

Hierna werd hen gevraagd om mee te werken aan een aantal opdrachten. Onder andere om te drinken uit een glas waarin een groot (plastic) insect dreef, maar ook om een vibrator in te smeren met glijmiddel.

De groep die zojuist porno had gekeken had minder moeite met de handelingen. Ze waren eerder bereid ze uit te voeren en rapporteerden minder walging dan de vrouwen uit de andere groepen.

Zowel seks als walging zijn zeer belangrijk voor het voortbestaan van de menselijke soort. seks leidt tot vermenigvuldiging, terwijl walging ervoor zorgt dat we uit de buurt blijven van mogelijke ziekteverwekkers zoals beschimmeld voedsel en lichaamsvocht van anderen.

Het onderzoek laat zien dat bij seksuele opwinding de walgingsreflex wordt onderdrukt. Hierdoor kunnen bepaalde zaken als prettig worden ervaren, die in een niet-opgewonden toestand tot afkeer zouden leiden.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.