Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Schumer Shutdown: Amerikaanse overheid gesloten, praktisch failliet

Schumer Shutdown: Amerikaanse overheid gesloten, praktisch failliet

De Amerikaanse overheid is vanaf de vroege zaterdagochtend voor onbepaalde tijd gesloten omdat het geld op is: de regering kan zijn rekeningen niet meer betalen. Een resolutie die de overheid zou toestaan geld te blijven uitgeven, haalde het niet in de Senaat, ondanks urenlange onderhandelingen tussen Donald Trump en de leiders van zowel Democraten als Republikeinen.

Vrijdagmiddag waren Trump en Chuck Schumer, senior senator bij de Democraten, heel dichtbij een overeenkomst waardoor de dreigende shutdown afgewenteld leek.

Dat veranderde toen Trump opeens nóg meer eisen begon te stellen, waardoor de onderhandelingen sprongen.

De overheid verkeert hiermee in surseance (uitstel) van betaling. Een shutdown ontstaat wanneer de staatsschuld hoger wordt dan het staatsschuldplafond. Bij particulieren is surseance de laatste stap vóór een faillissement.

Het Witte Huis weet de shutdown, door de Republikeinen vernoemd naar de Democratische onderhandelaar in een kennelijke poging de verantwoordelijkheid in het blauwe kamp neer te leggen, in een officiële verklaring aan Democratische “obstructionistische verliezers”.

Het breekpunt was de permanente bescherming voor de “Dreamers”: bijna 800.000 illegalen die als kind de VS waren binnengekomen en die werden gedoogd onder het DACA-programma.

Het Deferred Action for Childhood Arrivals-programma was door president Obama ingesteld en staat op het lijstje van verworvenheden van Obama die Donald Trump nu stuk voor stuk om zeep probeert te helpen.

Er was reeds een principedeal tussen Republikeinen en Democraten: de positie van de Dreamers zou worden veiliggesteld en de grensbewaking zou worden verscherpt.

Op het allerlaatste moment draaide Trump en veegde de overeenkomst van tafel. Democraten èn Republikeinen waren geschokt: “We hebben geen betrouwbare partner in het Witte Huis om mee te onderhandelen”, zei de Republikeinse Lindsey Graham.

Eind 2013 zorgden Republikeinse hardliners voor een shutdown van de federale overheid; zij eisten toen dat president Barack Obama de zorgwet ontdeed van alle financiering. Dat leidde niet tot het gewenste resultaat en de overheid hervatte na zestien dagen het werk.