door Robin Rosario

PARAMARIBO – “Schoolzwemmen is de basis geweest dat Surinaamse zwemmers op wereldfora prestaties hebben geleverd. Kijk maar naar Anthony Nesty (goud op de Olympische Spelen in Korea 1988), Carolyn Adel (verschillende kampioenschappen in de regio) en de gebroeders Giovanni en Enrico Linscheer die ook kampioenschappen hebben behaald in de regio en records hebben verbroken. Schoolzwemmen mag nooit afgeschaft zijn geworden.” Woorden van zwemdeskundige Robby Buth en huidig Algemeen Secretaris van Stichting Zwembad Parima in gesprek met GFC Nieuws.

De redactie van GFC Nieuws vroeg hem een reactie op de prestaties die de Surinaamse zwemmers hebben geleverd tijdens de afgelopen Olympische Spelen in London. Buth zegt dat er geen meetmomenten waren. Er zijn voldoende zwemtalenten in het land en de zwembond zou er werk van moeten maken om deze talenten de gelegenheid te geven zich te ontplooien. Zij moet zorgen voor opleidingen van zwemtrainers, cursussen verzorgen voor zweminstructeurs en deskundigen die kennis van zaken hebben, aantrekken. Op die manier alleen kan er systematisch gewerkt worden aan de opbouw van de zwemsport in Suriname.

De overheid moet natuurlijk ook inspelen en vanaf de basis de zwemsport weer introduceren op de scholen. Topsport kost geld en als de overheid weer graag ziet dat Suriname op topniveau presteert met zwemmen dan moet zij investeren in deze sport door te zorgen voor zwemdeskundigen nationaal en internationaal die door haar betaald worden en natuurlijk voor meer zwemaccommodatie.

Er zijn teveel zwembaden die er verwaarloosd bij staan. In het algemeen moet er een nationaal sportbeleid komen. “Er was in de jaren tachtig een Nationaal Sportbeleid opgesteld. Waar is dat”, vraagt Buth zich af. “En waarom werkt het ministerie van Jeugd en Sportzaken er niet mee? Zwemmen als sport moet vallen onder dat ministerie maar schoolzwemmen is een aangelegenheid van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Waar is de scheidslijn? Ik blijf erbij dat schoolzwemmen  nooit mocht worden afgeschaft”, aldus Buth.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.