Astronomen hebben de scherpste beelden gepresenteerd die ooit zijn gemaakt van de corona van de zon.

De 16-megapixel opnamen werden vastgelegd met de High Resolution Coronal Imager of Hi-C – een telescoop die op 11 juli een korte vlucht maakte met een sondeerraket.

De Hi-C-telescoop maakt beelden op extreem-ultraviolette golflengten die vijf keer zo scherp zijn als die van de Solar Dynamics Observatory, een geavanceerde NASA-satelliet. Doel van de ruimtemissie, die slechts tien minuten duurde, was het onderzoek van de dynamische activiteit en structuur van de ziedend hete buitenste zonneatmosfeer.

Deze corona is met het blote oog alleen waarneembaar tijdens totale zonsverduisteringen, als de maan het felle schijnsel van het eigenlijke zonnelichaam afschermt.

De corona bestaat uit ijl gas met een temperatuur van een miljoen graden. Dat is dermate heet dat het ‘licht’ van de corona voornamelijk uit röntgenstraling en extreem-ultraviolette straling bestaat.

Zonnewetenschappers doen al tientallen jaren pogingen om te begrijpen waarom de corona zo heet is en waarom zij vaak hevige uitbarstingen van energierijke deeltjes produceert. De Hi-C-telescoop is ontworpen om de fijne structuren vast te leggen die het gedrag van de corona kunnen helpen verklaren.

Tijdens de vlucht maakte het instrument opnamen van een groot actief gebied op de zon. De verwerking van de 165 beelden zal naar verwachting nog enkele maanden in beslag nemen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.