Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Schaamte en kosten blijven obstakel bij laten uitvoeren soa-test’

‘Schaamte en kosten blijven obstakel bij laten uitvoeren soa-test’

Volgens experts kan een soa-zelftest voor mensen de drempel verlagen om een soa-test te doen, mits de test betrouwbaar is en mensen goede voorlichting krijgen. “Mensen vinden het vaak lastig om aan een arts te vertellen waarom ze een risico lopen.”

Toch gaat rond de 70 procent van de mensen die vermoeden een soa te hebben gewoon naar de huisarts. “Maar er zijn ook mensen die zich om allerlei redenen daar niet durven te vertonen”, vertelt Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland.

Volgens Bos gaan mensen niet langs de huisarts omdat ze onder andere vaak te maken krijgen met onverwachte kosten van een soa-test.

“Het consult bij de huisarts wordt door de zorgverzekeraar vergoed. Wat veel mensen alleen niet weten is dat de kosten van de soa-test in het laboratorium ook kosten met zich meebrengt en dat die kosten van het eigen risico afgaan.”

In Nederland mag een zogeheten vastgestelde risicogroep zich gratis op soa’s laten testen bij de Gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD). Vooral jongeren onder de 25 jaar oud vormen een risicogroep en worden relatief vaak positief getest op chlamydia. Ook mensen die klachten hebben of gewaarschuwd zijn voor een soa vallen onder de risicogroep. Mensen die buiten deze groep vallen, moeten zelf voor de soa-test betalen.

Verder vallen mannen die seks hebben met mannen, mensen met een migratieachtergrond uit bijvoorbeeld oost-Europa en Afrika en commerciële sekswerkers binnen deze risicogroep. Deze groep mag zich bij de GGD in Nederland gratis laten testen op soa’s.(NU.nl)