Het VCB Nationaal Schaakkampioenschap bereikt langzaamaan zijn hoogtepunt. Met nog maar vijf van de dertien speelrondes te gaan is er een drietal spelers dat het meeste kans maakt om titel te veroveren van titelverdediger Dewperkash Gajadin.

Imaan Kalidjo heeft met 6,5 punten de beste papieren. De koploper wordt weliswaar op de hielen gezeten door Shaief Chasawa en Jason Yeung, die elk met slechts een halve punt minder respectievelijk tweede en derde staan. Maar ook nummer vier Pratul Panchu en Viresh Giasi die de vijfde plek bezet liggen met vijf om 4,5 punten op de loer. De negende speelronde wordt vanavond in het Denksportcentrum afgewerkt.

Kalidjo doet tot dusver uitstekende zaken in het toernooi. Hij is nog steeds ongeslagen en won vijf van zijn acht partijen waaronder een verrassende overwinning op recordkampioen Roger Matoewi in de derde ronde. Kalidjo kan in de negende ronde zijn koppositie versterken, want dan treft hij achtervolger Chashawa die eveneens aan een sterk toernooi bezig is.

De nummer twee op de ranglijst is ook ongeslagen en heeft zelfs een wedstrijd minder gespeeld. Chashawa won vijf van zijn zeven partijen en speelde twee remise. Bij een zege vrijdagavond neemt hij de koppositie over van Kalidjo.

Er is echter een schaker die goed kan profiteren van puntengemors van Kalidjo en Chasawa mochten die twee in hun onderlinge partij niet verder komen dan een remise. Yeung, die ongeslagen is in zeven partijen kan in dat geval bij een zege in zijn achtste wedstrijd op gelijke hoogte komen met koploper Kalidjo en afhankelijk van tiebreakpunten zelfs de koppositie overnemen.

Wat wel zo goed als vaststaat, is dat er een nieuwe kampioen komt. Titelverdediger Gajadin bezet met 3,5 punten pas de zevende plek achter Yannick Kartodikromo, die met vier punten zesde staat. Gajadin won tot nog toe maar drie van zijn acht partijen en leed in zijn afgelopen drie wedstrijden drie opeenvolgende nederlagen. De titelverdediger mag geen steken meer laten vallen en moet hopen op puntengemors van de kopgroep als hij zijn titel wil prolongeren.

Opvallend is ook de elfde plek van Matoewi. De veertienvoudig kampioen won tot nog toe slechts één van zijn acht partijen en verloor maarliefst vier keer. Matoewi bengelt daardoor onderaan de ranglijst met 2,5 punten, net een punt meer dan hekkensluiter Frank Lo Kim Lin. Het landskampioenschap waaraan veertien schakers deelnemen wordt op 8 april afgesloten met de dertiende tevens laatste speelronde.

Dit bericht is afkomstig van Suriname Herald. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.