Tekst en Beeld Ricky Wirjosentono 

PARAMARIBO — “Ik heb er enorm hard voor gewerkt. Ondanks alle tegenslagen bleef ik doorvechten, en mijn hard werken is beloond”, reageert Viresh Giasi (32) uitgelaten nadat hij de landstitel schaken heeft behaald. Tijdens de barrage vrijdag om de titel won hij van zijn drie tegenstanders.

In het denksportcentrum bond hij eerst Shaïef Chashawa aan de zegekar en legde daarmee niet alleen een goede basis voor het kampioenschap, maar revancheerde zich ook, omdat deze tegenstander eerder van hem had gewonnen. De andere twee tegenstanders waren Pratul Panchoe en Jason Yeung.

“Ik heb alles gewonnen wat te winnen valt in Suriname. Ik ben nu bezig een sponsor te zoeken om internationale toernooien te spelen, om de titel ‘Internationaal Meester’ te krijgen”

Rangschikking

Chashawa eindigde als tweede door Panchoe en Yeung te verslaan en Panchoe werd  derde door winst op Yeung, die op de vierde plaats eindigde. De vier schakers moesten barrages spelen, omdat ze ruim een week eerder elk met tien punten waren geëindigd.

Giasi is vooral Reyna Freijde, penningmeester van de Surinaamse Schaakbond en ex dameskampioen van Suriname dankbaar, omdat zij hem heeft aangemoedigd mee te doen. “Ik was gedemotiveerd, omdat ik drie jaar achtereen tweede ben geworden en dat deed pijn.”

Hij is natuurlijk blij met zijn schaaktitel, maar hecht meer waarde aan zijn Fide Masters-titel die hij in 2014 heeft behaald. “Niet een ieder heeft dat kunnen bereiken. Ik geloof dat het maar vier schakers is gelukt.”

Uitgekeken in Suriname

Naast het landskampioenschap heeft Giasi het nationaal blitz kampioenschap en nationaal rapid kampioenschap ook op zijn naam staan. Hij traint momenteel studenten en kijkt lokaal niet meer naar toernooien.

“Ik heb alles gewonnen wat te winnen valt in Suriname. Ik ben nu bezig een sponsor te zoeken om internationale toernooien te spelen, om de titel ‘Internationaal Meester’ te krijgen of een gouden medaille in 2024 te winnen tijdens de schaakolympiade in Hongarije.”

Dit bericht is afkomstig van de Ware Tijd. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.