PARAMARIBO, 11 mei – De Nederlandse auteursrechtenorganisatie van muziekauteurs, Buma/Stemra, heeft nog nooit een cent aan royalty’s ontvangen van de stichting Auteursrechten Suriname, Sasur. Dit zegt Olga Heijns van uitgeverij Next Era. Toch zwaait Sasur steeds met het partnercontract met Buma/Stemra. Er wordt in Suriname geld geïnd namens artiesten die in Nederland staan ingeschreven.

Evenmin als in Suriname, is ook aan de andere zijde van de oceaan nooit een cent uitgekeerd. Buma/Stemra heeft al vragen gesteld. Maar het antwoord is steevast dat de ‘kosten de inkomsten overstijgen’. “Sasur maakt aanspraak op dertig procent. Dat betekent dat zeventig procent niet voor hen is. Als meneer Ramlal (directeur van Sasur, red.) aan geld komt dat bestemd is voor artiesten, dan is dat niet correct. Dat betekent dat hij steelt”, zegt Heijns tegenover Apintie.

Next Era zal het er niet bij laten. “Ik heb vastgesteld dat veel van onze werken hier worden uitgevoerd en ik wil van Sasur weten hoe het zit met het uitkeren. Ik zal bij Buma/Stemra erop aandringen om te heroverwegen of de samenwerking moet worden voortgezet”, aldus Heijns. Intussen blijft Sasur muziekgebruikers van allerlei pluimage de duimschroeven aandraaien. In het parlement is de regering opgeroepen de samenleving te ontdoen van ‘het kankergezwel’.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.