Nadat het kort geding door Rapar en RBN medio juni is ingediend, blijkt nu dat op de website van Sasur een aparte categorie “repertoire” is aangemaakt. Wie op deze categorie klikt, krijgt een schema te zien, waarbij verwezen wordt naar de websites van onder ander de Indiase muziekorganisatie de  IPRS en de Amerikaanse organisaties “ASCAP” en “BMI”.

(hier koppelen naar website sasur: http://www.sasur.org/index.php?option=com_content&view=article&id=34&Itemid=26)

Volgens de advocaat van Rapar en RBN, mr. Anoeschka Debipersad, heeft dit alles te maken met de uitspraak van het Hof van Justitie, waarin een deel van het vonnis van 2006 is vernietigd. “Begrijpelijk, nu Sasur weet dat zij geen algemeen repertoire mag claimen, komt zij met deze strategie. Als ik zo naar de website kijk, valt mij op dat er geen sprake is van een Surinaams repertoire en merkwaardig genoeg blijkt er ook geen link meer te zijn naar Buma/Stemra. Sasur heeft altijd beweerd dat Surinaamse muziekauteurs zich ook bij haar hebben aangemeld. Niets is minder waar, als men nu kijkt naar de informatie die Sasur op haar website prijsgeeft”, betoogt de jurist verder.

Volgens de advocaat is het niet verwonderlijk dat Sasur een tegenvordering heeft ingediend tegen RBN en Rapar. “Het vreemde van de zaak is de verwijzing naar deze internationale websites, net alsof Sasur zelf verder niks te bieden heeft.” De andere vragen die moeten worden beantwoord, zijn: “heeft Sasur toestemming van deze organisaties en hoe zit het met de disclaimers op deze websites? Deze websites zeggen duidelijk dat men geen rechten kan ontlenen aan de Amerikaanse webpagina’s, terwijl de Indiase pagina geen enkele noemenswaardige informatie bevat.”

“Hoe moet een gebruiker nu te weten komen of een lied is geregistreerd en waarom laat men ineens Buma los?”, vraagt de jurist zich af.

Het proces tegen Sasur gaat verder. Inmiddels is donderdag binnen de afgesproken tijd gereageerd door de advocaat en nu is het aan Sasur om te reageren. “Hopelijk stellen ze het niet uit. Mogelijk heeft Sasur het te druk met de kortingenregen, waardoor enkele mediabedrijven de afgelopen drie weken ertoe zijn overgegaan om licentieovereenkomsten te sluiten met Sasur.”

Dagblad Suriname - Dagblad Suriname - Suriname's Populairste Krant

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.