De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (algemeen bekend als MBS) zegt dat zijn land 2000 jaren kan overleven zonder hulp van de Verenigde Staten. Hij reageerde hiermee op de Amerikaanse opmerking dat het koninkrijk het niet twee weken zou uithouden zonder Amerikaanse steun.

MBS wees erop dat Saoedi-Arabië lang voor het ontstaan van de VS reeds bestond. Hij deed de opmerking dat zijn land voortaan zou moeten betalen voor Amerikaanse bescherming ook resoluut van de hand.

Saoedi-Arabië koopt wapens van de VS en betaalt daar contant voor, zegt hij: “Het zijn geen gratis wapens”.

Wanneer het gaat om het bedenken van voorbeelden van succesvolle managers van sociale verandering, plaatst hij “Amerika beslist op de laatste plek.”

Veilig

“Elke drastische financiële, politieke en juridische hervorming komt met een flink prijskaartje,” benadrukte hij en haalde parallellen aan met de geschiedenis van de Verenigde Staten.

“Als je naar de Verenigde Staten kijkt, bijvoorbeeld toen ze de slaven wilden bevrijden. Wat was de prijs? Burgeroorlog. Het verdeelde Amerika voor een paar jaar. Duizenden, tienduizenden mensen stierven om vrijheid voor de slaven te verkrijgen,” zegt Bin Salman.

Bovendien valt het met de onveiligheid in Saoedi-Arabië ontzettend mee, vindt hij: in de strijd tegen extremisme en terrorisme zijn de afgelopen drie jaren slechts ongeveer 1500 mensen gearresteerd. Dat is niets, zegt hij, in vergelijking met de 50.000 personen die gevangen werden gezet in Turkije na de mislukte poging tot staatsgreep.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.