De Saoedi’s zijn eruit: na “diepgaand onderzoek” is eindelijk “ontdekt” dat de journalist Jamal Khashoggi tijdens een gevecht in de ambassade is omgekomen.

De officiële lezing is dat Khashoggi op 2 oktober in gevecht raakte met een groep mannen die hij in de ambassade had ontmoet.

Er zijn inmiddels 18 Saoedische burgers gearresteerd; twee hoge functionarissen, onder wie generaal Ahmad al-Asiri, adjunct-directeur van de inlichtingendienst, zouden vanwege het incident zijn ontslagen.

De ambassade heeft nog geen verklaring gegeven hoe het gevecht in het zwaar bewaakte gebouw mogelijk was zonder dat beveiligers tussenbeide kwamen.

Het is formeel ook nog niet duidelijk wat er met het lichaam van Khashoggi is gebeurd. Turkse onderzoekers zeggen dat de Saoedische autopsie-expert Salah Muhammad al-Tubaigy direct na de moord het lichaam van Khashoggi in stukken begon te hakken.

 

De Amerikaanse Republikeinse senator Lindsey Graham reageerde uiterst gereserveerd en twitterde: “Om te zeggen dat ik sceptisch ben over het nieuwe Saoedische verhaal over de heer Khashoggi is een understatement.”

John Sawyers, voormalig hoofd van de Britse spionagedienst MI6, zei dat de verdwijning van Khashoggi een wake-up call was voor de Amerikaanse regering over “hoe gevaarlijk het is wanneer mensen denken dat ze onschendbaar zijn vanwege hun relatie met de Verenigde Staten.”

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.