Samsung blijft heer en meester op de markt voor mobiele telefoons. De Zuid-Koreaanse fabrikant neemt verder afstand van Nokia.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Gartner over het tweede kwartaal van 2012.

Het onderzoeksbureau keek naar het aantal verscheepte mobiele telefoons (smartphones én feature phones) in de maanden april, mei en juni.

In het eerste kwartaal van dit jaar werd Nokia voor het eerst ingehaald door Samsung als grootste fabrikant. Samsung heeft de voorsprong inmiddels flink uitgebreid.

De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft een marktaandeel van 21,6 procent en verscheepte ruim 90,4 miljoen telefoons. Bij Nokia liggen deze getallen op 19,9 procent en 83,4 miljoen. Een jaar geleden had de Finse fabrikant nog een marktaandeel van 22,8 procent en stond Samsung op grote afstand met 16,3 procent.

De totale markt is in vergelijking met een jaar geleden licht gekrompen met 2,3 procent. Gartner verklaart de daling aan de hand van de economische crisis. Bovendien zouden veel consumenten wachten op de lancering van nieuwe toestellen.

Zo wordt in september de iPhone 5 verwacht. Bovendien worden feature phones minder populair en wijzen de onderzoekers op de opkomst van 3G in China. Chinese consumenten zouden daarom wachten met de aanschaf van een nieuwe telefoon.

Het aandeel van Apple, dat alleen smartphones maakt, komt uit op 6,9 procent. Een fikse toename in vergelijking met de 4,6 procent van vorig jaar. Blackberrymaker RIM heeft nog slechts 1,9 procent van de markt in handen.

Wat betreft mobiele besturingssystemen voert Android de markt aan met 64,1 procent, gevolgd door iOS met 18,8 procent. Symbian, van Nokia, komt uit op 5,9 procent.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.