Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘s Lands Hospitaal informeert personeel over Chikingunya en Ebola

‘s Lands Hospitaal informeert personeel over Chikingunya en Ebola

Het personeel van ‘s Lands Hospitaal is in een informatieve sessie, maandag in een spoedbijeenkomst geïnformeerd geworden over de Chikungunya- ziekte en het Ebolavirus.
De directie van het ziekenhuis vond het nodig de werknemers te informeren over deze twee meest spraakmakende gezondheidsonderwerpen de laatste weken in Suriname.
Vooral via de ‘mofo koranti’, zoals het onderlinge van mond tot mond verspreiden van nieuwtjes en weetjes in ons land bekend staat, werd er soms onnodig paniek gezaaid, zegt de afdeling PR van het ziekenhuis vandaag in een persbericht.
De voorzitter van de Infectie Commissie, Karin Waldring, die ook in de Nationale Commissie die in het leven is geroepen om actie te ondernemen zitting heeft, stelde het personeel gerust dat bij de juiste in achtneming van voorzorgsmaatregelen, men niet hoeft te vrezen.
Voor wat Chikungunya betreft begint het vooral bij het onderhouden en muskietenvrij houden van de eigen omgeving. Verder moet men vooral goed voor zichzelf zorgen, omdat de weerstand van het lichaam bepalend zal zijn voor het herstel.
Wat Ebola betreft kunnen de gevolgen, mocht je deze ziekte oplopen, zelfs onder de gezondsten, desastreus zijn. Ongeveer 70% van besmette mensen komt te overlijden. Gezondheidswerkers vallen onder een risicogroep, getuige de statistieken van de internationale gezondheidsorganisaties.
Het beste zou zijn deze ziekte buiten onze grenzen te houden. Gelukkig zijn er vanuit het ministerie al de nodige maatregelen getroffen. Mochten Ebola-verdachte patienten zich onverhoopt presenteren, dan moeten gezondheidswerkers wel weten hoe te handelen, vervolgt men in het bericht.
“U moet geinformeerd worden hoe u zelf te beschermen, want als patienten zich aanmelden, gaan we niet wegrennen, maar ze helpen. Daarvoor zijn we hier toch?”, vroeg ze retorisch aan de gezondheidswerkers. In haar inleiding vertelde ze hoe de ziekte opgelopen wordt, hoe de verspreiding plaatsvindt en hoe opgetreden moet worden, wanneer iemand symptomen vertoont.
Om te voorkomen dat besmetting in Suriname plaatsvindt, hebben de gezondheidsautoriteiten in Suriname gemeend om reizigers die de laatste 21 dagen zijn geweest in de West Afrikaanse landen waar het virus woedt, te weren. “Hoewel de kans klein is dat wij in Suriname met het Ebolavirus geconfronteerd worden , is het van belang om alert te zijn”, sprak dokter Waldring geruststellend.
Ze gaf ook mee dat het diagnosticeren van het virus niet mogelijk is in Suriname, omdat de apparatuur in ons land niet op dat niveau geavanceerd is. Ze stelt gerust met de gelukkige toezegging van buitenlandse gezondheidsorganisaties om mee te helpen mocht Ebola in ons land geconstateerd worden.
Het personeel was aan het einde van de meeting duidelijk opgelucht en blij met de uiteenzetting van de internist en infectiedeskundige.