PARAMARIBO, 30 apr – De veroordeling van de voormalige Liberiaanse president, Charles Taylor, moet een teken aan de wand zijn voor mensenrechtenschenders. Dit stelt Ruth Wijdenbosch, ondervoorzitter van het parlement en voorzitter van Parliamentarians for Global Action. De waarschuwing geldt zeker ook president Desiré Bouterse. Straffeloosheid is niet meer van deze tijd.

Zelfs het invoeren van amnestiewetten verandert daar niets aan. “Straffeloosheid is weer gebleken geen optie te zijn, omdat het principe geldt van, you can run, but you can’t hide”, zegt Wijdenbosch tegenover de Ware Tijd. Taylor was ooit ook staatshoofd, maar bleek uiteindelijk niet immuun. “Dit vonnis is niet alleen een vingerwijzing naar de decembermoorden, maar naar alle ernstige schendingen van mensenrechten gepleegd in Suriname en in andere delen van de wereld.”

Taylors veroordeling is dus in meerdere opzichten van belang. Vooral de achterliggende gedachte valt niet te negeren. “Voor velen die dagelijks geconfronteerd worden met ernstige schendingen van mensenrechten en ook vaak meemaken dat velen ongestraft deze daden plegen, is het een opluchting dat Taylor gestraft zal worden. Eindelijk kunnen de duizenden slachtoffers en nabestaanden meemaken dat hun strijd voor gerechtigheid niet nodeloos was”, aldus Wijdenbosch.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.