Gisteren was een bijzondere dag voor het Nationaal Archief van Suriname. Precies drie jaar geleden opende het zijn deuren voor het publiek en nam het drie Surinaamse archieven (ruim 100 meter) in ontvangst van het Nationaal Archief in Nederland. Deze archieven zijn gescand en vanaf heden online beschikbaar voor het publiek op Internet.

De gescande archieven maken deel uit van het in totaal 800 meter lange Surinaamse archief dat uiteindelijk in zijn geheel teruggaat naar Paramaribo. Ze vertellen het verhaal van de koloniale relatie met Nederland. Een geschiedenis die ruim drie eeuwen duurde. De stukken dateren van 1667 tot 1975, het jaar waarin Suriname onafhankelijk werd.

De ruim 254.000 scans bestaan uit ongeveer 150.000 zwart-witbeelden, afkomstig van filmmateriaal. De overige scans zijn in kleur. De gescande archieven zijn Doop-, Trouw- en Begraafboeken (1662-1838), Notariele archieven (1828-1845)en Eerste Algemene Volkstelling (1921).

Het scannen en overdragen van archieven aan Suriname valt onder het project Teruggave Archieven Suriname (TAS). In dit samenwerkingsproject werken betrokken partijen er hard aan om het volledige Surinaamse archief over te brengen naar Paramaribo. De komende jaren worden de resterende 37 archieven (zo’n 700 meter) eerst gerestaureerd en gedigitaliseerd voordat ze worden overgebracht naar het Nationaal Archief in Paramaribo. Hierdoor blijven de stukken niet alleen behouden, maar ook beschikbaar voor onderzoek in Nederland.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.