Door Robin Rosario

PARAMARIBO – Oud-couppleger Ruben Rozendaal vindt het jammer dat zijn collega couppleger Roy Esajas, die vrijdag op 62- jarige leeftijd is overleden, geen informatie heeft willen verstrekken aangaande de moorden die op 8 december 1982 hebben plaatsgevonden in Fort Zeelandia.

Rozendaal bevestigt wel dat Esajas niet kon hebben deelgenomen aan de moordpartij, omdat Esajas samen met hem (Rozendaal) andere opdrachten had te vervullen buiten het Fort.

Zij waren belast met het ophalen van bepaalde personen, het opblazen van het gebouw van De Moederbond en het erop toezien dat de gebouwen van Radio ABC en Radio Radika, die in brand waren gestoken, niet geblust werden.

Langzamerhand begint de Groep van 16 die op 25 februari 1980 een staatsgreep heeft gepleegd uit te dunnen. Al zeven van de groep zijn intussen overleden. Wilfred Hawker (executie maart 1982), Roy Horp (januari 1983), Guno Mahadew (verdronken in Brazilië), Roy Tolud (mysterieuze verdwijning), Ewoud Leefland (binnenlandse oorlog) en Paul Bhagwandas (natuurlijke dood) zijn al voorgegaan.

Roy Esajas, die afgelopen vrijdag overleed, was naast militair ook een sportman. Hij was bestuurslid van de BVSS en organisator van de Avond Vierdaagse. Hij laat een vrouw en kinderen achter.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.