Rozendaal: Esajas had zich moeten vrijpleiten

PARAMARIBO, 22 okt – De onlangs overleden voormalig legerofficier, Roy Esajas, had zichzelf moeten vrijpleiten van moord. Dit zegt medeverdachte in het proces rond de Decembermoorden Ruben Rozendaal. Esajas zou onterecht voor moordenaar worden aangezien. Hij wist precies wat hij had gedaan en wat niet op en rond acht december 1982. Toch verkoos hij te zwijgen tot aan zijn dood. ‘Fout’, vindt Rozendaal.

Het ware beter geweest dat de waarheid verteld was. “We hebben Derby (vakbondsleider Fred Derby, red.) opgehaald en naar het fort gebracht. En we hebben gezien dat Bouterse in het fort was. Ik heb dat durven verklaren, maar Esajas was bang, jammer”, zegt Rozendaal tegenover de Ware Tijd. In plaats daarvan ontkende, noch bevestigde Esajas dat hij brand hielp stichten bij vakcentrale De Moederbond. Ook moest hij de branden bij twee mediabedrijven ‘controleren.’

Een beetje andere instelling was wellicht beter. “Ik vind het jammer dat Esajas geen vergiffenis heeft gevraagd en op zijn sterfbed niets heeft opgebiecht. Hij is gestorven met de waarheid over wat zich precies heeft afgespeeld. Hij is daardoor niet vrij. En zijn kinderen zullen nu voor altijd met het stigma rondlopen dat hun vader een moordenaar was, terwijl het niet zo is. Maar Esajas had zichzelf moeten vrijpleiten, in de rechtszaal of op zijn ziekbed”, aldus Rozendaal.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.