PARAMARIBO- Rotary Paramaribo organiseert speciaal voor de 2e en 3e klasse van de GLO-scholen het First Move Schaak Toernooi. Het programma leert de kinderen schaken en ondertussen wordt het kritisch denken van de leerling verbeterd.

De kinderen zien het schaken als een spel en realiseren zich niet dat het denken sterk wordt gestimuleerd terwijl zij spelen.  First move is geen na-school programma of een traditionele schaakcursus. De lessen worden door de eigen leerkracht van de klas zelf verzorgd. Deze hoeft zelf geen voorkennis van het schaken te hebben aangezien dit samen met de leerlingen wordt geleerd. Het programma is compleet met lesmateriaal, dvd, hulpmiddelen en schaakstukken.

De focus ligt niet bij competitie of toernooien, maar meer bij kritisch denken.

De voordelen voor het kind zijn:

-          Verbeteren van het kritisch denken

-          Vooruitgang van de reken en taalvaardigheden

-          Verbetering van het zelfvertrouwen

-          De leerlingen begrijpen problemen sneller

-          Praktische toepassingen van de first move lessen

In Suriname is het first move curriculum geintroduceerd door de Rotary Club Paramaribo Central i.s.m. haar zusterclub Rotary Club Kirkland Downtown, USA.

Met ondersteuning van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling is op een 6 tal GLO scholen het first move curriculum toegepast in het schooljaar 2011/2012.

Deze 6 scholen zijn: 1- O.S. Latour I,  2- O.S. Hannaslust,  3- O.S. Drambrandersgracht,  4- O.S. Geyersvlijt, 5- O.S. Ma-Retraite en 6- De Vrije School. Op al deze scholen is in de 2e en de 3e klas het year one programma verzorgd door de leerkrachten van de klassen zelf. In de laatste week van juli 2012 zal op elke school een schaaktoernooi worden georganiseerd voor de first move leerlingen.

De beste 10 leerlingen van elke school zullen hun eigen school mogen vertegenwoordigen op een landelijk toernooi in de eerste week van augustus 2012 om uit te maken wie de beste first move leerling is alsook de beste first move school. Ook voor de leerkrachten zal er een toernooi worden georganiseerd om uit te maken wie de beste first move leerkracht is van Suriname.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.