Rode in plaats van witte verlichting in de avonduren kan mogelijk depressieve klachten voorkomen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek met hamsters.

Als hamsters ’s nachts worden blootgesteld aan blauw of wit licht ontwikkelen ze relatief vaak depressieve symptomen.

Wanneer de dieren de nachtelijke uren doorbrengen in een ruimte die rood verlicht is, krijgen ze nauwelijks last van dit soort klachten.

Dat suggereert dat ook mensen mogelijk baat kunnen hebben bij rode verlichting in het donker, zo melden onderzoekers van Ohio State University in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.

Bij hun onderzoek lieten de wetenschappers hamsters enkele weken slapen in een omgeving met wit licht, blauw licht, rood licht, of in volstrekte duisternis.

Vervolgens testten ze de mentale gezondheid van de dieren door op hun gedrag te letten. Als hamsters relatief weinig suikerwater dronken, een mengsel waar de dieren normaal dol op zijn, werd dat bijvoorbeeld opgevat als een teken van depressie.

Uit de studie blijkt dat hamsters de minste mentale klachten vertonen na overnachtingen in een donkere omgeving. Maar slapen in rood licht heeft ook nauwelijks een negatief effect op hun gezondheid.

Bij overnachting in blauw licht ontwikkelen de dieren het vaakst depressieve symptomen. Ook bij wit licht worden relatief veel hamsters depressief.

Volgens de wetenschappers heeft dit te maken met lichtgevoelige cellen in het netvlies van de dieren, die signalen doorsturen naar de hersenen. Deze cellen zijn gevoeliger voor blauw en wit licht, dan voor rood licht. Ook mensen beschikken over dit soort lichtgevoelige cellen in het netvlies.

Volgens de wetenschappers zijn de resultaten van hun studie dan ook bruikbaar voor mensen. Vooral bedrijven die werknemers vaak ’s nachts laten werken zouden hun voordeel kunnen doen met de uitkomsten.

“Nachtelijk licht kan ervoor zorgen dat bepaalde hersendelen ’s nachts signalen ontvangen die ze niet zouden moeten ontvangen op dat tijdstip”, verklaart onderzoekster Tracy Bedrosian op nieuwssite ScienceDaily. “Daarom wordt licht in de nachtelijke uren vaak gelinkt aan depressies.”

“Onze bevindingen suggereren dat je door het gebruik van rode verlichting bij nachtdiensten de schadelijke effecten op de gezondheid deels kunt beperken”, verklaart onderzoeker Randy Nelson.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.