Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Rol van DNA en quorumprobleem

Rol van DNA en quorumprobleem

DNA-leden zijn gekozen door het Surinaamse volk. Zij zijn dus niet alleen afgevaardigden van hun politieke partij. Tevens hebben zij de mogelijkheid zich te onthouden van hun stem, negatief te stemmen tegen een voorstel of akkoord te gaan met een voorstel.

Het is dus van landsbelang om aanwezig te zijn te meer dat DNA-leden hiervoor een vergoeding ontvangen. Het principe “wie zwijgt stem toe” is eigenlijk hiervoor van toepassing. Indien een DNA-lid zijn mening niet verdedigd in het parlement, kan dus nooit hierop worden teruggekomen.

Het is dus van essentieel belang dat DNA-leden quorum verlenen. Aangezien hun stem van belang is. Indien wordt voldaan aan de procedure om een DNA-vergadering uit te schrijven, dienen de DNA-leden aanwezig te zijn. Bij afwezigheid dient dit gemeld te worden aan de DNA-voorzitter die dit aangeeft vóór aanvang van de vergadering, omkleedt met de reden van afwezigheid.

Quorum heeft geen invloed op het aannemen van een voorstel, zie principe. Ook de Grondwet laat het toe om een voorstel aan te nemen zonder quorum. De Grondwet staat boven de Huishoudelijke regels en gaat voor, dus geen quorum verlenen is geen hulpmiddel om een voorstel niet aan te nemen. Het is immers geen onthouding of tegen stemmen.

DNA-leden zijn ook voorbeeldfiguren. Indien een DNA-lid niet verschijnt, moet men er niet van opkijken dat dit ook op scholen, bedrijven, etc. plaats zal vinden. Het is dan ook de vraag of DNA-leden zich bewust zijn wat de gevolgen zijn voor het niet verlenen van quorum. Tot op heden is er geen vergadering uitgeschreven over dit probleem, echter is dit van landsbelang.

Bij verkiezingen kan tevens worden aangegeven hoe vaak een DNA -lid afwezig was. Hierbij kan worden vastgesteld dat betreffende DNA-lid niet functioneerde en dus niet meer verkiesbaar is. Indien een politieke partij alsnog betreffende DNA-lid verkiesbaar stelt, is dit een zeer vreemde zaak. Want de belangen van betreffende partij werden immers niet verdedigd.

Ik adviseer de politieke partijen en haar DNA-leden om de Grondwet goed te bestuderen en haar conclusie te trekken of het niet verlenen van quorum daadwerkelijk baat heeft.

Robbie Mohansingh