Tieners die regelmatig roken hebben vaak al schade aan de bloedvaten, wat weer kan leiden tot hartziekten. Dat stellen onderzoekers van het Swiss Tropical and Public Health Institute in Basel.

Julia Dratva bestudeerde samen met haar collega’s de slagaderwanden van 283 personen tussen de 8 en 20 jaar. Ongeveer 11 procent van hen rookte minstens een keer per week, 15 procent rookte minstens eens per maand en de rest van de ondervraagden rookten niet.

In vergelijking met de niet-rokers hadden alle rokers dikkere slagaderwanden. Volgens de onderzoekers is dat een voorloper van atherosclerose (slagaderverkalking).

Het verband tussen het roken en de dikte van de slagaderwanden hield stand nadat de onderzoekers hadden gecorrigeerd voor anderen factoren zoals het rookgedrag van de ouders.

“Zelfs na een relatief korte periode van actief roken vertonen de slagaders al tekenen van structurele verandering”, aldus Dratva. “Atherosclerose is een van de belangrijkste oorzaken van hartziekten en roken is een van de grootste risicofactoren voor atherosclerose.”

De resultaten werden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Cardiology. Het betreft de eerste resultaten van de studie.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.