PARAMARIBO, 9 jul – De aanhoudende onrust in het grensgebied is al jaren een zorgpunt voor Suriname en buurland Frans Guyana. Recente gewelddadigheden van een Braziliaanse bende drukken de overheden aan beide zijden van de grens weer eens met de neus op de feiten. Zelfs de minste verslapping van de waakzaamheid kan vergaande gevolgen hebben. De Brazilianen, veelal illegaal, hebben zich zo ingenesteld, dat lokale bewoners zich node hebben aangepast.

Het is naar eigen zeggen zo erg dat er eerder gevreesd wordt voor de Brazilianen, dan de Surinaamse en Franse autoriteiten. Dit maakt het zoeken naar de rovende en moordende Brazilianen, er niet makkelijker op. “Als ze (de eenheden, red.) weg zijn, wie beschermt me dan? Je kunt hier niemand vertrouwen”, zegt een burger tegenover de Ware Tijd. Hij blijft begrijpelijkerwijs liever anoniem. De Fransen maakte onlangs nog kennis met de weerspannigheid van de Brazilianen.

Twee gendarmes werden doodgeschoten tijdens een actie in Dorlin, aan de Frans Guyanese kant. De Fransen wil optreden tegen Manoelzinho Mauro Ferreira, een bendeleider die voor meedogenloos doorgaat. De bende van Ferreira maakt dankbaar gebruik van de open grens en lijkt aldus overal en nergens te zijn. “Daarom worden we liever niet gezien met de manschappen die nu hier zijn. Als ze er niet in slagen Manoelzinho te pakken, kun je wel raden wat er gebeurt als ze weg zijn.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.