PARAMARIBO – Het Surinaamse Rode Kruis (SRK) spoort de gemeenschap aan zichzelf in geval van calamiteiten te redden. Deze aanmoediging is een onderdeel van het evacuatieplan “safe houses”, dat reeds operationeel is in het Caraïbisch gebied, dat veel ervaring heeft op het gebied van evacuatieplannen. Het door de SRK geadopteerde gezinsrampenplan bestaat ook uit een aantal vragen, waarmee wordt nagegaan in hoeverre gezinnen beschermd zijn tegen rampen.

De vragen zijn opgesteld op folders, die op het  kantoor van het Rode Kruis te halen zijn. Zolang de mensen antwoord kunnen geven op de vragen, die worden gesteld zijn ze safe, volgens het plan. Het SRK heeft het initiatief voor het verspreiden van de vragenfolders genomen  vanwege de hevige stormwinden vorige week woensdagavond, die op verscheidene locaties in het land enorme schade toebrachten. Als voorzorgsmaatregel binnen het gezin is het van belang dat wordt afgesproken waar men naar toe zal gaan als men het huis in zo een geval verlaat.

Ook moet afgesproken worden waar belangrijke spullen opgeslagen zullen worden. Er is weer een golfstoring op komst. Een storing bevindt zich nu boven Frans-Guyana. Meteoroloog Radjkoemar Nanda zegt dat deze storing de regens in het kustgebied veroorzaken. Morgen zal de intensiteit van de storing toenemen en er wordt een waarschuwing daarvoor gegeven. Nanda zegt dat zonder een eigen radar het moeilijk is om te voorspellen welke gebieden het zwaarst getroffen zullen worden.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.