Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ritesh Dhanpat: “Er is een griepvirus dat rondgaat bij alle lagen van de gemeenschap”

Ritesh Dhanpat: “Er is een griepvirus dat rondgaat bij alle lagen van de gemeenschap”

Onlangs schreef Dagblad Suriname dat ouders melding hebben gemaakt van langdurige griep bij kinderen. De kinderen zouden onder andere symptomen vertonen zoals hoge koorts, zware verkoudheid en een hardnekkige hoest. En in sommige gevallen ook braken en diarree. Ondanks medicatie van de arts zouden de griepsymptomen weken aanhouden (ruim 3-7 weken). De redactie van Dagblad Suriname verneemt dat dit ook volwassenen treft en dat het zou gaan om een luchtwegaandoening die uit Nederland afkomstig is.  

“Groepen met onderliggende aandoeningen kwetsbaarder voor ernstiger verloop”

De onderdirecteur van het ministerie van Volksgezondheid, Ritesh Dhanpat, geeft desgevraagd in een reactie tegenover Dagblad Suriname aan, dat er momenteel een griepvirus is die rondgaat bij alle lagen van de gemeenschap. “Afhankelijk van de weerstand kan het mild tot ernstig verlopen. Mensen die na heel lange tijd weer besmet raken met dit griepvirus, zullen wat ergere klachten ervaren dan mensen die al eerder besmet zijn geweest. Bovenste luchtweginfecties worden in de volksmond ‘griep’ genoemd, dus het is een kwestie van benaming en benoeming. Net als Covid zijn bepaalde groepen met onderliggende aandoeningen kwetsbaarder voor griep met een ernstiger verloop. Meestal zijn deze groep, mensen met chronische longziekten, zoals bronchitis, astma, copd, etcetera, maar ook mensen met suikerziekte en hoge bloeddruk.”

“De behandeling van griep is nooit met amoxicilline”

Klachten bij griep kunnen afhankelijk van de ernst enkele weken aanhouden, zegt Dhanpat. De onderdirecteur stelt, dat de behandeling van griep nooit met amoxicilline is. Op de vraag of amoxicilline wel bij een keel- of oorontsteking voorgeschreven kan worden, zegt hij “ook niet”. “Pas als het langer duurt en er komt weer koorts bij, dan zou de huisarts dat kunnen overwegen. Maar, het advies is om bij keelontsteking vaker te gorgelen en bij oorontsteking wordt medicijnen tegen de pijn voorgeschreven. Dus meer de klachten behandelen.”

Wanneer naar de arts?

Aan Dhanpat is verder gevraagd waarop ouders moeten letten en wanneer zij naar de arts moeten gaan. Hierop zegt hij wanneer de koorts niet weggaat ondanks medicatie, bij sufheid, kortademigheid, benauwdheid en snelle ademhaling. Ouders kunnen volgens hem de weerstand van hun kinderen versterken door dagelijks vers fruit en groente te gebruiken. “Verder voldoende lichamelijk bewegen bij kinderen vooral veel spelen, rennen, springen.”

Huismiddeltjes

Het valt op te merken, dat ouders elkaar op social media om advies vragen. Ze vragen bijvoorbeeld wat voor ‘oso dresi’s’ (huismiddeltjes) zij kunnen gebruiken, omdat de medicijnen van de arts naar hun zeggen niet lijken te helpen. Over huismiddeltjes zegt Dhanpat het volgende: “Huismiddeltjes hebben vaak als basis dat je een aftreksel maakt van een huisingrediënt en samen met vloeistof drinkt. Dus je krijgt water met een smaak naar binnen. Mijn advies naar de patiënt is altijd meer dan normaal te drinken. Als maat kan gebruikt worden meer dan 2 liter per dag voor jong volwassenen van gemiddeld 60 kilogram. Het beste wat je kan gebruiken is sap, stroop of water.”

“Of de huisingrediënten een effect hebben op ziekte moet wetenschappelijk vastgelegd worden. Maar, water met een smaakje wordt vaak beter geaccepteerd dan plain water”, aldus Dhanpat.

SK