PARAMARIBO-Gisteren is er in Rio eindelijk  overeenstemming bereikt nadat vertegenwoordigers van de diverse landen  maanden hebben onderhandeld over sustainable development (duurzame ontwikkeling).  Het breekpunt was wat  de wereld  moet doen om armoede te bestrijden, om ongelijkheid te verkleinen en om tegelijkertijd het milieu te beschermen zodat toekomstige generaties in welzijn kunnen leven.

De dagen voorafgaand aan de staatshoofdenmeeting van 20-22 juni is er zwaar onderhandeld. Brazilië heeft, als zaterdag aangetreden voorzitter van de meeting, door  zijn doortastende opstelling echter een doorbraak geforceerd. Zowel de ontwikkelde landen als de minder ontwikkelde en ontwikkelingslanden konden het eens worden over de tekst van het slotdocument. Dit slotdocument  hebben de staatshoofden van de verschillende  landen  vandaag  bevestigd.

In grote lijn is gekozen om te werken met drie processen: financieel, een institutioneel framework en ‘sustainable development goals’. De bedoeling is dat er binnen deze drie processen verder wordt onderhandeld over de exacte invulling van elk proces. Raymond Landveld, diplomaat bij de VN en onderhandelaar op Rio+20, geeft aan dat “Suriname er nu voor moet zorgen dat het een positie bemachtigt binnen een van de drie processen, zodat we dichter bij het vuur zitten”.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.