Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Reuzenmiereneter heeft man gedood uit zelfverdeding

Reuzenmiereneter heeft man gedood uit zelfverdeding

Green Heritage Fund Suriname (GHFS) was bedroefd te horen over het treurige incident waarin naar blijkt een man gedood zou zijn door een reuzenmiereneter afgelopen zaterdagmiddag. Terwijl GHFS haar oprechte deelneming overbrengt aan de familie van de overleden man, is het ook belangrijk om duidelijk te maken dat reuzenmiereneters nooit mensen aanvallen zonder daartoe uitgedaagd te zijn. Dat meldt GHFS aan GFC Nieuws.

Reuzenmiereneters zijn tandenloze zoogdieren, die hun klauwen gebruiken om hun voedsel uit termietheuvels en ander rottend bosmateriaal te oogsten. In zeldzame gevallen zullen miereneters hun klauwen gebruiken om zichzelf te verdedigen. Slechts twee andere gevallen zijn wereldwijd bekend waarin reuzenmiereneters mensen gedood hebben.

Achtervolging om miereneter te doden

Volgens een verklaring van de politie in Suriname is een man afgelopen zaterdag gedood door een reuzenmiereneter. De politie’s voorlopig onderzoek wees uit dat het slachtoffer, Ramesh Tamesser (43 ) vanuit zijn auto een reuzenmiereneter de weg over zag steken toen hij over de Henri Fernandesweg reed, in Noord-West Paramaribo, met drie collega’s. De man stopte de auto, pakte een houwer en ging achter het dier aan, blijkbaar met de bedoeling het dier te doden.

De miereneter vervolgde zijn pad naar een moerassig gebied. Toen de drie collega’s besloten de man te volgen, vonden zij hem ernstig gewond en in de onmiddellijke nabijheid van het dier. Het dier leek dood te zijn, maar toen de mannen arriveerden, kwam het dier overeind en rende het zwampgebied in. De man had verwondingen aan zijn nek, armen en schouders. Zijn collega’s brachten Tamesser onmiddellijk met de auto naar de spoedeisende hulp, waar de dienstdoende artsen zijn dood vaststelden.

Politie onderzoek

Het buurtonderzoek dat door de politie uitgevoerd werd als onderdeel van het technische onderzoek op de plaats van het ongeval, bracht aan het licht dat de miereneter al enige tijd in het gebied gezien werd. Buurtbewoners schatten het dier op twee meter, en verdenken het dier ervan dat het twee kalveren in de afgelopen tijd gedood heeft. Deze zaak is nog steeds in onderzoek bij de Politie van de Derde Rijweg (Kwatta).

Reuzenmiereneters zijn insectivoren

“Ik heb nog nooit van een miereneter gehoord die uit zichzelf en aggressief een persoon of een dier aangevallen heeft,” aldus een verklaring van Mariella Superina, Voorzitter van de IUCN/SSC Miereneter, Luiaard, en Armadillo Specialisten Groep. “Ik ben alleen bekend met twee andere dodelijke aanvallen door reuzenmiereneters. Een was een stroper wiens honden een reuzenmiereneter aanvielen, en het dier verdedigde zichzelf met zijn klauwen, waarmee het uiteindelijk ook dodelijke wonden toe heeft gebracht aan de stroper.

De andere aanval was een ongeval in een Argentijnse dierentuin, waar het dier in de hoek gedreven was en zich bedreigd voelde door een verzorger, die zich niet aan de basis veiligheidsprotocollen had gehouden. In beide gevallen, net als in het geval dat nu net in Suriname gebeurd is, hebben de reuzenmiereneters zich bedreigd gevoeld en geprobeerd hun leven te verdedigen, wat iets is dat je zou verwachten van elk wild dier (en zelfs ook van gedomesticeerde dieren).”

Mariella Superina voegt er verder aan toe dat: “Reuzenmiereneters geen toproofdieren zijn, maar insectivoren, insecteneters. Dus is het absoluut niet logisch voor hen om een kalf te doden – zij voeden zich niet met zoogdieren. Ze zijn aangepast om mieren en termieten te eten. Daarom maken de grootte van hun mondopening en de afwezigheid van tanden (en zo nog enkele specifieke anatomische en fysiologische aanpassingen) het onmogelijk voor dit dier om zich te voeden met een dood kalf.”

Flávia Miranda, Miereneter Specialist, en Ondervoorzitter van de IUCN/SSC Miereneter, Luiaard en Armadillo Specialisten Groep, bevestigt de verklaring van Superina. Ze zegt dat het onmogelijk is dat een reuzenmiereneter vee aanvalt. “Ik werk al 10 jaar in een gebied waar miereneters en vee samen leven.” Flávia Miranda verklaart ook dat wat betreft de recente aanval op de man door de reuzenmiereneter, dit eigenlijk alleen gebeurd kan zijn als de man het dier bij de staart heeft vast gegrepen. “Alleen dan zou het dier de arm, schouder en nek van de man hebben kunnen verwonden.”

Reuzenmiereneters zijn beschermde dieren

In Suriname zijn reuzenmiereneters een beschermde diersoort volgens de Jachtwet van 1954. Vele zoogdieren, en vooral de speciale soorten zoals miereneters en luiaards, zijn bij wet beschermd. Dit betekent dat mensen niet toegestaan zijn om deze dieren te jagen, doden of op een andere manier lastig te vallen. Deze dieren mogen ook niet als huisdieren gehouden worden.

In Suriname komen 3 soorten miereneters voor, waaronder de reuzenmiereneter. Green Heritage Fund Suriname houdt zich bezig met de opvang, zorg, rehabilitatie en vrijlating van deze dieren in gebieden waarin zij vrij kunnen leven zonder oprukken van mensen. Dit betekent dat verweesde dieren en dieren in nood tijdelijk gehuisvest en geadopteerd worden.

De missie van de GHFS wat betreft de miereneters, luiaards en armadillos is om deze dieren en hun habitat in Suriname te behouden en te beschermen door middel van opvang, rehabilitatie, vrijlating, educatie en informatie verstrekking.