Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Resterend deel Gouverneursarchief terug in eigen boezem

Resterend deel Gouverneursarchief terug in eigen boezem

Donderdag 23 maart 2015, om 14.30 komt het telefoontje binnen: ‘… De archieven zijn er al!’ Vele collega’s verlaten hun werkruimte om het historisch moment mee te maken. “Eindelijk kunnen we alles dat we jarenlang in onze geschiedenisboeken hebben geleerd, zelf onderzoeken”, zegt Chander Nagessar van de afdeling Onderzoek.

Het betreft 19 archieven waaronder het Archief van de Gouverneur van Suriname 1951-1975, het Archief van de Gouvernementssecretarie 1722-1828, het Archief van de Beheerder van het Surinaams Welvaartsfonds, het Archief van het Gemeentebestuur van Suriname, en nog enkele andere archieven met een totale omvang van 156, 41 strekkend meters.

De resterende Surinaamse archieven in Nederland (ongeveer 544 meters) zullen, verdeeld over twee transporten naar Suriname worden verzonden. In totaal is al ongeveer 257 strekkende meter overgebracht.

Deze archieven zijn ook gedigitaliseerd en vanaf 2 maart jl. ook op de website van het Nationaal Archief (www.nationaalarchief.sr) geplaatst en dus door een ieder te raadplegen. De Surinaamse archieven die zich in Nederland bevinden, zijn gevormd in de periode 1662 tot 1975.

Tussen de Surinaamse en de Nederlandse regering is er een overeenkomst getekend voor de teruggave. Het ‘Plan van Aanpak betreffende de teruggave van archieven door Nederland aan Suriname’ werd daarna op 15 oktober 2009 door de vertegenwoordigers van de nationale archiefinstellingen van Suriname en Nederland ondertekend.

In dit Plan zijn de afspraken voor een gefaseerde teruggave van de archieven vastgelegd. In verschillende perioden voornamelijk in 1916, 1919, 1930, 1975 en 1977 zijn archieven (ongeveer 800 strekkend meters archief) van Suriname overgebracht naar Nederland vanwege de niet adequate bewaarfaciliteiten in ons land. In de overdrachtsdocumenten werd echter uitdrukkelijk bepaald dat deze archieven eigendom blijven van Suriname en slechts voor tijdelijke bewaring bij het Nationaal Archief in Nederland geplaatst worden.

Eén van de punten opgenomen in het ‘Plan van Aanpak Teruggave Surinaamse Archieven’ is dat alle archieven gedigitaliseerd en beschikbaar worden gesteld op de website van beide archiefinstellingen. Dit is anno 2015 daadwerkelijk het geval.

Behalve dat Suriname de originele archieven terugkrijgt, ontvangt het NAS ook een kopie van de digitale bestanden, wordt vermeld in een persbericht.

De archieven worden de komende dagen uitgepakt om daarna opgenomen te worden in de collectie van het NAS. Naast dat deze archieven via de website reeds ter beschikking zijn, zullen ze ook in de Studiezaal digitaal raadpleegbaar zijn voor de Surinaamse gemeenschap.