Afgelopen dinsdag bezochten enkele MULO-scholen de laatste dag van de Scholieren Iconen Expo, naar aanleiding van de NAKS-Iconenkalender. Net zoals in de voorgaande vijf edities schitteren 12 personen in de kalender. Anders dan voorgaande jaren zijn niet alleen Afro-Surinamers geselecteerd, dit om ook de ‘Alakondre gedachte’ tot uiting te laten komen.

Voor 2023 zijn in de Kalender opgenomen James Ramlall, Herman Snijders, Agnes Guardiola, Anthony Nesty, Margo Waterval, Nardo Aloema, Eddy van der Hilst, Caprino Alendy, Sa Awowie, Bea Vianen, Alida Neslo en Renate Wouden.

Op het terrein van NAKS konden scholieren via groot opgezette borden en fotomateriaal leren over de bijdrage van deze iconen. Renate Wouden was evenals Alida Neslo aanwezig. Wouden is bekend als de voorzitter van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO,) maar heeft vele andere functies in haar leven bekleed. Zij heeft haar sporen verdiend in het onderwijs en was onder andere actief in de onderwijsvakbeweging. Zij is medeoprichter van de Stichting Ilse Henar-Hewitt Juridische Bijstand voor vrouwen in 2002 terwijl zij ook onderdirectrice van Personeelszaken en Coördinator Capaciteitsversterking Vrouwenorganisaties is geweest. 

Op een vraag van een van de leerlingen wat haar in het leven heeft gedreven om sociaal werk te doen liet Wouden weten niet tegen onrecht te kunnen. “Ik zal me mijn hele leven lang blijven inzetten tegen onrecht”, antwoordde Wouden. Ook gaf zij aan dat het sociaal maatschappelijke in haar zit. 

Op de scholieren deed zij een beroep dat zij zich inzetten om geslaagde burgers van het land te worden. Wouden benadrukte dat door inzet op school jongeren de kans hebben om succesvol te zijn in de samenleving.

RB

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.