PARAMARIBO, 19 sep – Suriname steekt niet slecht af wat de misdaadcijfers betreft. Dit stelt minister Edward Belfort van Justitie & Politie. Vergeleken met de regio geeft de veiligheid minder reden tot ongerustheid. Belfort kon het zelf vaststellen tijdens een bijeenkomst in Washington over veiligheid. Suriname heeft wel nog veel huiswerk.

Het huidige peil is het resultaat van meer dan goed politie- en veiligheidswerk. “De gemeenschap speelt een belangrijke rol. In de gevangenis zitten zo’n tweeduizend personen. Kunnen deze tweeduizend vrijgelaten worden om de rest van de samenleving te tiranniseren? Of zeggen we dat we bundelen om deze tweeduizend te wijzen dat het anders kan”, zegt Belfort. Het is de samenleving zelf die uiteindelijk bepaalt hoeveel ruimte de misdaad krijgt.

Mentaliteit is ook wat speelt in het wegverkeer. In dit opzicht lukt het veel minder zaken te beteugelen. De maand van veilig verkeer die Belfort afkondigde, is één van de gevaarlijkste geworden. In plaats van nul, vielen negen doden. Op de Spoedeisende Hulp meldden zich ruim driehonderd gewonde slachtoffers. “Mensen hebben haast, gunnen een ander geen seconde voorrang. Zo kan het niet verder. Ik sta open voor alle initiatieven. Misschien doen wij het niet goed genoeg.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.