Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Regering wil activiste Asawini uit Suriname

Regering wil activiste Asawini uit Suriname

‘Dit is echt schandalig’

door Jason Pinas

PARAMARIBO — “Mevrouw Edenburg is vanaf 2012 in Suriname. Kijk hoe lang ze onafgebroken in Suriname is. Wat is dan de reden dat nu opeens, na zo veel jaren, haar verblijfsvergunning van onbepaalde tijd wordt ingetrokken”, vraagt advocaat Derrick Veira zich af in gesprek met de Ware Tijd. Hij benadrukt dat die “klemmende redenen” voor deze handeling niet zijn gebleken. Om de uitzetting van Regita ‘Asawini’ Edenburg te stuiten, dient de advocaat vandaag een kort geding in.

De mensenrechtenactiviste wordt, als het aan de regering ligt, het land uitgezet. Zo blijkt uit een beschikking van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) waarop de Ware Tijd de hand heeft weten te leggen. De activiste heeft de Nederlandse nationaliteit, maar had een verblijfvergunning voor onbepaalde tijd. Echter, de vestigingsvergunning is maandag onmiddellijk ingetrokken door de regering. Wanneer ze wordt uitgezet is niet duidelijk.

“We behandelen elkaar nog steeds als honden en dat is triest”

Edmund Neus

Onduidelijk

Waarom de vestigingsvergunning is ingetrokken is volgens haar advocaat Derrick Veira tot nu toe niet helemaal duidelijk. “Er is een algemene intrekking en men is er niet nader op ingegaan. Ik probeerde nadere uitleg te krijgen bij het hoofd van de Vreemdelingendienst maar hij was niet te bereiken”, zegt de raadsman.

Veira wijst erop dat de activiste zondag onterecht in verzekering is gesteld. De aanhouding volgde nadat ze enkele dagen geleden fel had geprotesteerd tegen concessiehouders in het district Brokopondo, nadat het bekend werd dat sommige kleinschalige goudbedrijven in het district gebruikmaken van cyanide.

Edenburg werd verdacht van onder meer diefstal en bedreiging. Echter, bij de voorgeleiding bij de rechter-commissaris zijn deze zaken van de tafel geveegd omdat er onvoldoende bewijs daarvoor kon worden geleverd. Ze werd daarna meteen voorgeleid als gevolg van haar illegale status in het land.

Veira: “Mevrouw Edenburg was daar met dertig andere personen. Als zij als verdachte is aangemerkt dan moesten al die andere personen ook worden opgeroepen voor deze feiten. Waarom is alleen Edenburg aangehouden en in verzekering gesteld?”

Opgezette zaak

Edmund Neus, president van het Volkstribunaal waarvan Edenburg onderzoeker is, weet na deze handeling dat dit een geplande zaak is vanuit de regering. “Dit is vervelend voor het Volkstribunaal, voor alle Saramacaners en voor alle mensen met een Nederlandse nationaliteit. Dat is helder voor onze diaspora, want dan weten ze hoe we met elkaar omgaan.”

Hij merkt op dat dezelfde onderdrukkingsmethode van de koloniale tijd wordt toegepast door de regering. “We behandelen elkaar nog steeds als honden en dat is triest. Dit is echt schandalig”, jammert Neus. Hij zegt dat het Volkstribunaal ook bezig is met internationale organisaties om dit vraagstuk aan te vechten.

Brief aan DNA

intussen heeft ook het kabinet van granman Albert Aboikoni gereageerd op de aanhouding van Asawini in een schrijven gericht aan De Nationale Assemblee (DNA). “De arrestatie en inverzekeringstelling van Asawini zijn onrechtmatig en strijdig met het Vonnis van 28 november 2007”, luidt een passage uit de brief. DNA-voorzitter Marinus Bee wordt op basis van meerdere punten die worden aangehaald in het schrijven verzocht zijn invloed aan te wenden om Asawini spoedig op vrije voeten te krijgen.