PARAMARIBO, 2 apr – Het heeft er veel van dat Suriname overgaat tot ratificatie van het verdrag voor economisch partnerschap met de Europese Unie, EPA. Minister Raymond Sapoen van Handel & Industrie is sowieso geen tegenstander, de kritiek in het parlement ten spijt. Suriname doet er goed aan EPA ‘zakelijk’ te benaderen.

Een juridische kijk is weliswaar logisch, maar niet wenselijk. “We zijn nog in discussie met elkaar en we hebben nog geen standpunt bepaald. Maar we moeten de EPA zien als een zakelijke handelsovereenkomst, die we dan ook heel zakelijk moeten benaderen. En dan is er sprake van voor- en nadelen en dus van geven en nemen”, zegt Sapoen tegenover de Ware Tijd. Niet ratificeren in elk geval gevolgen hebben voor de Surinaamse economie.

De EPA is een verdrag dat de EU sluit met de voormalige koloniën in Afrika, het Caribisch gebied en het Stille Oceaangebied. Onder meer krijgen producten uit deze landen een voorkeursbehandeling op de EU-markt. Critici hebben bezwaar tegen de wederkerigheid wat betreft het afschaffen van importheffingen. Suriname zou daar van te lijden kunnen krijgen. Sapoen vindt dat ook gelet moet worden op de voordelen van het goedkoper afzetten in de EU.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.