Wanneer je te vaak naar liefdesverhalen op televisie kijkt, als de knipperlichtrelatie tussen Ross en Rachel in de reeks Friends, gaat je relatie in het echte leven hier ook onder lijden, ontdekte een Amerikaanse onderzoeker.

Psycholoog Jeremy Osborn bestudeerde 392 getrouwde personen. Hoe vroeg hen hoe tevreden ze waren, hoorde ze uit over hun verwachtingen, maar ook hoe vaak ze naar soaps en tv-series keken. Daaruit bleek dat hoe meer de proefpersonen geloofden in onrealistische afschilderingen van romantiek op tv, hoe minder ze zich verbonden volden tot hun partners in het echte leven.

Een opgave
Toch zijn ze even tevreden over hun relatie als mensen die minder naar televisie kijken. Wie zich liet meeslepen door tv-romances, voelde zich in zijn of haar relatie vaker tot een derde persoon aangetrokken, ze hadden ook meer een voorkeur om single te zijn. Daarnaast zagen ze een relatie meer als iets dat hun persoonlijke vrijheid trof en waardoor ze minder tijd voor zichzelf hadden, ze letten ook meer op de tekortkomingen van hun partner.

Scheiding voorkomen
Osborn: ‘Mensen die in onrealistische tv-romances geloven, zijn minder toegewijd in hun relatie. Ze denken steeds dan een ander beter is dan hun partner. Mijn hoop is dat partners dankzij dit artikel hun eigen relatie evalueren en de koppels in hun omgeving.

Hoe realistisch zijn hun verwachtingen van hun partner en waar komen deze vandaan? We leven in een maatschappij waarbij media ontzettend belangrijk zijn, maar de meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat het beeld dat deze schetsen impact op hen heeft.’

‘Doordat tegenwoordig zoveel mensen scheiden, is het belangrijk voor mensen om te beseffen welke factoren ervoor zorgen dat zoveel relaties falen’, besluit Osborn.

(ad.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.