PARAMARIBO, 13 sep – Een rechtsreeks gekozen president is een kwestie van tijd. Aan het ontwikkelen van de benodigde wetgeving zal het in elk geval niet liggen. De commissie Grondwetsherziening heeft die wetgeving al geformuleerd.

Volgens de commissie zijn er genoeg redenen om te kiezen voor het presidentieel stelsel. “De geest van de grondwet van 1987 is meer gericht op het hebben van een presidentieel stelsel. Dat houdt dus ook in dat de president en de vicepresident rechtstreeks gekozen zouden moeten worden”, zegt commissievoorzitter Sam Polanen tegenover de Ware Tijd. Alle voorstellen worden binnenkort al gepresenteerd aan president Desiré Bouterse.

In oppositiekringen wordt voorzichtig gereageerd. “Elk stelsel heeft zijn voor- en nadelen. We moeten kijken of het presidentieel stelsel meer voordelen zal hebben dan het huidige systeem”, zegt parlementariër Shailendra Girjasing (Nieuw Front/VHP). Theo Vishnudatt, partijgenoot van Bouterse, is opgetogen. “Heel vaak wordt het volk na de verkiezingen geconfronteerd met kandidaten waarover ze het oneens is.” Daar kan nu mee worden afgerekend.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.