Live nieuws en radio streams uit Suriname!

Apintie

Loading Radio-Suriname.nl

Stop radio Apintie
Reload radio Apintie

 

Radio Apintie is een Surinaamse radiozender. De zender, die in 1958 met uitzendingen begon, heeft programma’s in het Nederlands en het Surinaams.

De zender werd opgericht door Charles Vervuurt sr. en diens zoon Eddy Vervuurt, als derde radiostation in Paramaribo, naast de al bestaande AVROS en RAPAR. De naam komt van de apintie, een slaginstrument voor communicatie, dat in het Nederlands meestaltamtam wordt genoemd. De eerste uitzending, op de middengolf, vond plaats op 2 augustus 1958, om half zeven ’s avonds.[1] Vanaf het begin zond het station veel hoorspelen en feuilletons uit, vaak van de hand van Wilfred Teixeira,[2] met stemmen van onder anderenHarry Jong Loy.[3]. Ook de sportverslaggeving speelde een centrale rol. Bekende sportverslaggevers waren André Kamperveen(“Ampie”, tevens programmaleider van Radio Apintie) en Jack van den Berge. Na de sergeantencoup in 1980 werd op 8 september 1982 de zender uit de lucht gehaald. Pas in 1984 kon Radio Apintie weer met uitzenden beginnen. In 1997 begon men onder de naar Apintie Televisie met televisieuitzendingen. Een van de radioprogramma’s van de zender is Bungu-Bungu-Carrousel.

De oprichter van Radio Aptintie TV

Radio Apintie (en TV Apintie) is een echte familie bedrijf. Twee generaties geleden heeft Charles Vervuurt sr. Apintie opgericht. Hij is de grootvader van de huidige directeurs van Apintie. De heer Eddy Vervuurt  is de vader van de huidige directeurs.

Momenteel is Charles Vervuurt jr. de algemeen directeur van Apintie. De heer Robbie Vervuurt is de financieel directeur.

De directie van Radio Apintie Televisie vindt democratie belangrijk. Iedereen kan middels de zender zijn of haar mening uiten. Apintie heeft met deze aanpak een unieke positie gecreëerd in de Surinaamse media wereld. De zender is daarom niet weg te denken uit Suriname.

In 1988 overleed de directeur Eddy Vervuurt. Dit was een schok voor veel Surinamers. Eddy Vervuurt heeft zich veel ingezet voor de ontwikkeling van Suriname. 

Apintie tijdens de coup

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Radio Apintie was de coup van Desi Bouterse. Radio Apintie uit de lucht gehaald door de handlangers van Desi Bouters. De militaire bezetters hadden het gebouw van Apintie vergrendeld. Ook werd het apparatuur vernield. Pas op 4 mei 1984 Radio Apintie weer uitzenden. Voorzichtig begon Apintie weer met de uitzendingen. Kritische programma’s waren tijdens de militaire dictatuur gevaarlijk. Diverse journalisten werden opgepakt en enkelen werden zelfs vermoord.

In de Branding

Radio Apintie Televisie staat bekend als een omroep die niet alleen voor vermaak zorgt. De zender verzorgt rubrieken op het gebied van educatie en nieuws. In de branding is een voorbeeld van een educatief en informatief programma.

Betekenis APINTIE

De naam Apintie is afgeleid van het trom instrument(drum). Het instrument wordt ook wel tamtam wordt genoemd. De Apintie is door de Marrons uit West-Afrika meegebracht naar Suriname. De Nederlanders dachten dat er met de Apintie gewoon muziek gemaakt werd. Maar het instrument werd tijdens de slaventijd gebruikt als communicatiemiddel. Door de trommelen op de Apintie werden seinen doorgegeven naar omliggende dorpen. In de afgelegen armere dorpen in Suriname word de Apintie nog steeds op die manier gebruikt.. Maar over het algemeen wordt de apintie tegenwoordig alleen als instrument gebruikt.

De Marrons waren de negerslaven die in vrijheid leefden nadat zij van de plantages gevlucht waren. Sommige slaven vluchtten direct na aankomst in Suriname. Anderen kwamen in opstand tegen de plantage houders.

Geschiedenis Radio Apintie TV

Op 2-8-1958 werd Radio Apintie voor het eerst uitgezonden. Om dit mogelijk te maken heeft de oprichter veel tijd vooraf geïnvesteerd. De oprichter heeft zijn vader overtuigd van om een zender op te richten. Vader Charles Vervuurt sr. en zoon Eddy hebben samen de Radio Apintie bedacht. De familie Vervuurt hebben de radiozender zelf gefinancierd.

De studio hebben zij gebouwd in de Domineestraat. Ze hadden een zendstudio (voor de live  programma’s) gemaakt, een studio voor nieuws berichten gemaakt en een studio voor vermaak gemaakt (zoals hoorspelen). Vanuit de controlekamer konden alle studio’s bediend worden. Dit hele concept was nieuw voor Suriname.

In 1968 verhuisde Apintie naar de Verlengde Gemenelandsweg, waar het momenteel nog gevestigd is. Op het moment dat Apintie begon met het uitzeden van televisie werd op deze locatie een 60 meter hoge mast geplaatst. Dat gebeurde in 1997. Apintie Televisie zendt elke dag programma’s uit. Naast de programma’s zijn er ook films te zien. Bekende programma’s van Aptintie Televisie zijn: To the Point, Weet je Weetje en In De Branding.

Radio Apintie Live

Op zaterdagavond 2-8-1958 ging Radio Apintie LIVE. Om half zeven klonk het Surinaamse Volkslied op de radio. Na het volkslied draaide zoon Vervuurt ‘zilveren draden tussen het goud’ speciaal voor zijn moeder. De minister van onderwijs vroeg zich toen der tijd af of een derde zender in Paramaribo niet teveel van het goede was. De zenders RAPAR en AVROS waren al bekende radiostations in die tijd.

Sinds de oprichting heeft de zender veel aan ontwilling gedaan. De zender moest namelijk meegroeien met de technieken van de tijd. De zender ging later bijvoorbeeld alle uitzendingen verzorgen in stereo. Voordat de zender echt in stereo werd uitgezonden werd er uitgezonden op 2 verschillende frequenties. Mensen met twee radio’s konden dan     beide radio’s op een frequentie afstemmen, zodat zij het stereo effect konden nabootsen.

Voor de uitzendingen in stereo heeft de zender een sterkere FM transmitter aangeschaft. Met de aanschaf van de sterkere FM zender moest al het studioapparatuur daarop aangepast worden. Er kwamen nieuwe cassetterecorders, versterkers, draaitafels, tuners etc.

Oude omroepers radio Aptinie

Carmen Tjon a Meeuw was de eerste omroepster van de zender. Claudine van Kanten (mevrouw Vermunt) kwam daar later bij. De eerste mannelijke omroeper was André Kamperveen (ook wel bekend als Ampie). Jarenlang heeft Ampie gewerkt als omroepleider bij Apintie.

Andre Kamperveen richtte in 1975 zijn eigen radiostation op. Hij noemde zijn radiozender ABC, en dat staat voor Ampies Broadcasting Corporation.

Bekende programma’s

  1. – Famiri Mi Sma
  2. – Van halte tot halte met lijn E
  3. – In de branding
  4.  – Abonuman e waka nanga baka
  5. – Kromo
  6. – Anansi Tori
  7. – Bromkidyari
  8.  -Bigi Sma Tori
  9. – Happy Family Show
  10.  – Nanga Opo Doro
  11. – Bungu-Bungu-Carrousel
  12. – Di mi yere yu Friyari
  13. – De Zondagmorgencauserie
  14. – Bromkidyari

Comments

Geef een reactie