‘De VHP hoeft niet mondverlegen te zijn. Ik nodig ze allemaal uit om op 18 oktober aanwezig te zijn aan de overkant van commissariaat Nickerie voor het plaatsen van het borstbeeld van de heer Jagernath Lachmon, wijlen voorzitter van de VHP’, zegt het NDP-assembleelid Rachied Doekhie aan Dagblad Suriname. Toen hij aanzat als commissaris van Nickerie, zouden VHP’ers enorme kritiek hebben gehad dat het stuk terrein waar het borstbeeld komt te staan, in handen kwam van het commissariaat. Het plaatsen van het borstbeeld is een nationale daad meent de NDP’er en is niet partijgebonden. Onlangs zou de VHP-voorzitter hebben gezegd dat Doekhie politiek wil scoren met de plaatsing van het borstbeeld.

De NDP-politicus zegt dat de toenmalige VHP-leiding weigerde om de kunstenaar te betalen. De uitbetaling is toen geschied door de ondernemer Edmund Kasimbeg. Die heeft onlangs besloten het beeld af te staan aan de Nickeriaanse gemeenschap. Door hem is een commissie in het leven geroepen die zich gaat buigen over de plaatsing van het borstbeeld. Het voetstuk ter waarde van SRD 38.000 is betaald uit de begroting van het commissariaat. ‘Iets wat de VHP in 15 jaren niet heeft kunnen doen, gaan we binnen een week doen’, zegt Doekhie.

Voor Kasimbeg is de inauguratie van het beeld een nationale aangelegenheid. Door dc Wedperkash Joeloemsingh is toestemming verleend voor het opzetten van het borstbeeld. Ondervoorzitter Radjkoemar Randjietsingh van de VHP ziet de inauguratie van het beeld van Lachmon niet als een politieke issue. ‘Alle leiders die wijlen Lachmon hebben gekend en met wie hij heeft samengewerkt, zijn uitgenodigd, ook niet-VHP’ers. De heer Lachmon was niet alleen van de VHP; hij was een nationale leider.’ Op de uitbetaling van de kunstenaar wilde Randjietsingh geen commentaar geven. Hij zal aanwezig zijn bij de inauguratie van het beeld van Lachmon.

Asha Gajadien-Bhagwat

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.