PARAMARIBO, 29 okt – Het publiek blijkt weinig geïnteresseerd in het proces rond wijziging van de grondwet. Maar heel weinig mensen gebruik gemaakt van de mogelijkheid suggesties te doen. Ook online is er nauwelijks respons. “Minder dan tien personen of organisaties hebben zich gemeld”, zegt Sam Polanen, voorzitter van de commissie die de grondwetsverandering voorbereidt.

De verwachtingen waren toch veel hoger, gezien de algemene kritiek op de grondwet van 1987. “Het is heel slecht gegaan, terwijl er zoveel werd geklaagd over de huidige structuur van de grondwet”, zegt Polanen tegenover de Ware Tijd. zelfs politieke partijen hebben maar matig gereageerd. Toch wordt vooral uit die hoek al jarenlang geklaagd. Vooral de verhoudingen tussen de drie staatsmachten zou niet goed geregeld zijn. Dat gaf door de jaren heen al flink wat meningsverschil.

Politieke partijen zeggen niet uitgenodigd te zijn voor een bijdrage. Maar volgens Polanen is dit niet waar. Personen en organisaties zijn vaker via de media opgeroepen suggesties te doen. Ook zijn hoorzittingen gehouden met maatschappelijke organisaties. Ook zijn vragenlijsten verdeeld. “Het leek de meest effectieve manier om de samenleving te betrekken. Deze methoden zijn ook gebruikt bij de formulering van de grondwet van 1975”, aldus Polanen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.